Što sve imaju suci koje USKOK sumnjiči da su od Mamića uzeli 400.000 eura mita?

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, Davor Javorović/Pixsell

U OŽUJKU ove godine Mamić je održao press-konferenciju na kojoj je teško optužio suce iz Osijeka i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu. Osim danas trojice uhićenih, spominjao je i suca Vrbana.

"Reketarili su me suci"

"Hoćemo li podržavati ljude koji su se ubijali u hrani i alkoholu svaki dan, a jedan od njih zove se Zvonko Vekić, sudac Županijskog suda u Osijeku, koji je bio čovjek koji se meni približio prije bilo kojeg postupka u Osijeku i koji je bio najbolji prijatelj svakodnevno s gospodinom Krušlinom? Osim toga što su od mene tražili novac, ukupno sam mu dao više od 500 tisuća eura, za što imam dokaze, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, koji je bio član vijeća u drugom predmetu koji se vodi u Osijeku. Vekić je bio predsjednik Vijeća, a Kvesić član Vijeća koje mi je potvrdilo optužnicu. Čovjek me je uredno reketario, tražio od mene da ga postavim na mjesto predsjednika suda u Osijeku, jer je tada bio raspisan natječaj za predsjednika suda u Osijeku, i čovjeka koji je sa svojom prijateljicom i njenom kćeri 2017. godine proveo sedam dana sa mnom u Dubaiju čekajući Novu godinu", tvrdi.

"Suci su najmanje 10-15 puta bili moji gosti u svečanoj loži Dinama. Uredno su bili moji gosti na Maksimiru. Neke sam slao i na prijateljsku utakmicu u Liverpool. U loži u Maksimiru mi je rečeno da zamjenik upravitelja zatvora u Osijeku želi pričati sa mnom. Rekao mi je da me žele upoznati suci koji će mi suditi. Mi smo se izubijali od alkohola, družili se satima. Moj sat je primio jedan sudac i odnio ga u Osijek. To je sat od 20 i nešto tisuća eura. Taj je sat kod mene sad. Kad sam došao na sud, potražio me taj Ljubo Pribić u panici i vratio mi sat iz straha jer je nekoliko osoba vidjelo predaju tog sata", tvrdio je Mamić na pressici. "Slao sam i vino gospodi", rekao je i dodao da je spreman ići na detektor laži.

U ovom tekstu donosimo imovinske kartice trojice danas uhićenih sudaca....

Što sve ima osječki sudac Zvonko Vekić?

Zvonko Vekić, sudac osječkog Županijskog suda, naslijedio je u Osijeku kuću s okućnicom od 386 kvadrata vrijednu 750 tisuća kuna. Poput obitelji Sessa, i on voli Volkswagen, ali preferira Arteon iz 2017. godine, koji smatra 200 tisuća kuna vrijednim. Kupio ga je kreditom i prodajom starog automobila.

Ni on nije rastrošan čovjek, od nesamostalnoga je rada uštedio 30 tisuća eura. Uz to, u štednju je deponirao i 39 tisuća eura stečenih prodajom dionica naslijeđenih od pokojnoga oca. Stalni bruto prihodi kreću mu se od 33 do 34 tisuće kuna, a od ostalih prihoda imao je tri tisuće kuna naknade za izbore za manjine i pet tisuća kuna naknade za EU izbore. U PBZ-u je 1. kolovoza 2017. godine digao kredit od 120 tisuća na pet godina. Vekićeva supruga od imovine ima samo 17 tisuća eura zarađenih prodajom stana pokojne majke.

Drugi osječki sudac kupio nekretninu i auto, a uz to je i štedio

Darko Krušlin, Vekićev kolega s osječkog Županijskog suda, kreditom je kupio kuću s okućnicom od 409 četvornih metara, približne vrijednosti 800 tisuća kuna. Ima osobno vozilo marke Infiniti, model Q50 iz 2017. godine, vrijedno 180 tisuća kuna, do kojih je došao pozajmicom. Od koga, ne piše, bit će da je posuđeno vratio, kao i onaj kredit, jer mu je rubrika "dugovi i kreditne obveze" prazna. Srećom, rubrika "novčana štednja" nije. Upisao je 21 tisuću eura ušparanih od "prihoda iz nesamostalnog rada" te 44.369 američkih dolara, za koje kaže da su "novac u vlasništvu brata". Bruto prihodi mu se kreću od 28 do 29 tisuća kuna. Gospođa Krušlin uspjela je uštedjeti za BMW 116d iz 2017. godine. Procjenjuje ga na 140 tisuća kuna.

Što ima osječki sudac Ante Kvesić?

Slijedi osječki sudac Ante Kvesić, koji je naslijedio polovicu kuće u Višnjevcu. Površine 291 kvadrat, procijenjene vrijednosti 200 tisuća kuna. Sa suprugom je vlasnik stanova u Osijeku. Jedan je površine 95.07 kvadrata, vrijedan 700 tisuća kuna, kupljen na kredit. Drugi ima 94.06 kvadrata, također vrijedi 700 tisuća kuna, a stekli su ga otkupom stanarskog prava novcem stečenim od nesamostalnog rada. Imaju i kuću za odmor u Satnici Valpovačkoj, čija je površina, inače, 1328 kvadrata, a procijenjena vrijednost 100 tisuća kuna. Do nje su došli tako što su prihodom od nesamostalnog rada kupili zemljište i izgradili objekt naknadno legaliziran, "ali nije uknjižen".

Imaju Kvesići, hvala Bogu, i nespecificiranu "drugu nekretninu" u Sutivanu na Braču. Površina je 1191 kvadrat, procijenjena vrijednost 35 tisuća kuna, a kupili su je ušteđevinom.

Gosp. sudac vlasnik je 80 tisuća kuna vrijednog automobila Nissana Micre 1.5 Acenta vrijednog 80 tisuća kuna, a kupio ga je novcem od štednje i od prodaje starog automobila. Naslijedio je i 138 dionica Hrvatskog telekoma nominalne vrijednosti 100 kuna, koje su mu lani donijele 1200 kuna dividende. Naslijedio je i štednju od 5588 australskih dolara, ima stalni bruto prihod od 44 do 45 tisuća kuna, a prošle je godine zaradio još i četiri tisuće kuna angažmanom na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. U prosincu 2008. godine u Privrednoj je banci Zagreb podigao kredit od 457.500 kuna na 16 godina.
I to nije sve...

Grdno ste se prevarili ako ste očekivali da smo došli do kraja Kvesićeve imovinske kartice. Gospođa Kvesić ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju stekla je stan od 57.52 kvadrata u Osijeku, vrijedan 300 tisuća kuna. Naslijedila je osminu kuće s okućnicom u Višnjevcu - površina: 242 kvadrata, vrijednost: 250 tisuća kuna. Naslijedila je i osmi dio njive u Višnjevcu - 134 kvadrata, 25 tisuća kuna vrijednost, kao i četvrtinu njive u Petrijevcima od 8024 kvadrata, vrijednu 35 tisuća kuna. To je sve što ima od imovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.