Što ruski nuklearni bombarderi rade u Južnoafričkoj Republici?

Screenshot: Rusko ministarstvo obrane

DVA ruska nuklearna bombardera sletjela su u Južnoafričku Republiku na misiji obuke u srijedu, taman na vrijeme da ruski predsjednik Vladimir Putin tamo otvori Rusko-afrički summit. 

Dva strateška bombardera Tupoljev Tu-160 sletjela su u zračnu bazu Waterkloof u Tshwaneu u srijedu, priopćile su Južnoafričke nacionalne obrambene snage.

Strateški bombarderdi kao što je ovaj imaju sposobni su nositi nuklearne bombe.

Riječ je o najvećim vojnim avionima na svijetu, kao i o najbržim bombarderima koji se trenutno koriste igdje na svijetu.

Rusko ministarstvo objasnilo je da je misija namijenjena za njegovanje vojnih veza s Južnoafričkom Republikom. 

Rusija obnavlja veze s Afrikom iz doba SSSR-a

Prvi Rusko-afrički summit, koji je Putin otvorio isti dan, dio je ruske inicijative da povrati politički utjecaj i ekonomske veze s Afrikom koje je izgubila nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. SSSR je, naravno, u vrijeme hladnog rata podupirao mnoge afričke zemlje u kojima su nakon antikolonijalne borbe za neovisnost na vlast došli radikalno ljevičarski vođe.

A sam Putin ne skriva svoje žaljenje za SSSR-om i globalnim utjecajem koji je Rusija tada imala, a koji on sada želi povratiti. Jednom prilikom nazvao je raspad SSSR-a "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća".

A dok Rusija obnavlja svoj utjecaj u Africi i na Bliskom istoku, SAD se s Donaldom Trumpom na čelu, kako se čini, pomalo povlači iz tog dijela svijeta - vojno, ali i politički.

Interes za mineralna bogatstva i nova tržišta za rusko oružje

"Mnoge ruske tvrtke dugo i uspješno surađuju s partnerima iz različitih sektora afričke ekonomije i planiraju raširiti svoj utjecaj u Africi. Mi, naravno, moramo pružiti podršku na državnom nivou", rekao je Putin na summitu.

Osim političkog utjecaja, Rusija je zainteresirana za Afriku i zbog njenog mineralnog bogatstva i mogućeg unosnog tržišta za rusko oružje, piše Reuters.

Na Rusko-afričkom summitu, koji traje još danas, sudjeluju čak 43 od 54 državna lidera s afričkog kontinenta. Summit će se održavati svake tri godine, prema Kremlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.