Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine: Nemoguće je Hrvatskoj izručiti Vasiljevića i Živanovića

GLASNOGOVORNIK srpskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je nemoguće Hrvatskoj izručiti generala Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića, piše srpski Danas.

Protiv njih je jučer Državno odvjetništvo u Osijeku podiglo optužnicu zbog dopuštanja mučenja civila i ratnih zarobljenika u srpskim logorima. Vasiljević je bivši načelnik Uprave za sigurnost dok je Živanović bio zapovjednik logora Stajićevo i Begejci.

Izručuju se samo osumnjčeni za organizirani kriminal


Vekarić je objasnio da je nemoguće izručenje, jer ugovor koji su potpisale Hrvatska i Srbija ne obuhvaća djela ratnih zločina, već samo predmete koji se odnose na organizirani kriminal.

"Hrvatski državni odvjetnik je najavio mogućnost da će nam ustupiti predmet, a tek onda ćemo donijeti odluku o tome hoćemo li ga prihvatiti ili ne, ovisno o stanju dokaza u njemu", kazao je Vekarić. Dodao je i kako se predmeti Stajićevo i Begejci, u Tužiteljstvu za ratne zločine, nalaze u pretkrivičnom postupku. Kaznenu prijavu za te predmete je 2008. godine podnijela Udruga Vukovar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.