Srpski srednjoškolci najvećim neprijateljima smatraju Albance, Hrvate, Rome i Amerikance

SRPSKI Helsinški odbor za ljudska prava proveo je istraživanje "Stajališta i vrijednosne orijentacije srednjoškolaca u Srbiji" prema kojemu srpski srednjoškolci smatraju kako su im najveći nacionalni neprijatelji Albanci (21,2 posto), a odmah iza njih slijede Hrvati sa čak 15 posto! Iza Albanaca i Hrvata slijede Romi sa 12,3 posto, te Amerikanci 9,8 posto.

Čak 36,7 posto srednjoškolaca prema Romima imaju ekstremno šovinističke i rasističke stavove, 20 posto smatra da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, 41 posto se slaže sa tvrdnjom da Romi ne žele učiti već da više vole prosjačiti, a  27 posto ispitanih učenika smatra da su Romi po prirodi prljavi ljudi.

Samo 17,4 posto ispitanih srednjoškolaca navelo je kako im nije bitna nacionalnost. Među nacijama koje smatraju prijateljskim 25,6 posto anketiranih srednjoškolaca navelo je Srbe, za kojima slijede Grci sa 15,3 i Rusi sa 14,9 posto.

Što se tiče homofobije, među 630 ispitanih 28,7 posto je homofobičnih, 29,1 posto umjereno homofobičnih te 27,9 nehomofobičnih.

Istraživanje je provedeno na 630 učenika iz Beograda, Novog Sada, Kruševca, Zrenjanina, Niša i Novog Pazara, u periodu od travnja do lipnja ove godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.