Srpski mediji o obljetnici pada Vukovara: Ustaški vrisci paraju nebo

Foto/Screenshot: Davor Javorović/PIXSELL, Telegraf, Alo, Večernje novosti

O 28. OBLJETNICI pada Vukovara izvještavaju ne samo domaći mediji već i dio srpskih. I dok neki o komemoraciji i koloni sjećanja pišu neutralno, neki srpski tabloidi ni u ovom slučaju ne prežu od histeričnog i huškačkog stila po kojem su naširoko poznati.

>> VIDEO Tisuće u Koloni sjećanja: Glavašević i Matić napali HDZ, Kolinda šuti

"DA BI ZNAO S KIM SI, MORAŠ ZNATI PROTIV KOGA SI! Ludnica u Hrvatskoj, Kolinda i Andrej ogrnuli crne plašteve, ustaški vrisci paraju nebo, kletve lete ka Beogradu!", naslovio je baš tako srpski nacionalistički tabloid Alo svoj članak o obljetnici pada Vukovara, zajedno s prvim dijelom pisanim velikim slovima. 

Alo: "Mediji širom Hrvatske puni su ustaških hvalospjeva"

"Hrvatski političari danas obilježavaju 28 godina od pada Vukovara koji su nakon teških borbi zauzele snage JNA od Ustaša. Mediji širom Hrvatske puni su ustaških hvalospjeva, tragičnih priča o navodnim zločinima Srba nad Hrvatima, potresnim ispovijestima", piše u uvodu Alo, nazivajući branitelje Vukovara "ustašama", a zvjerske zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima "navodnima".

"Tako i ne čudi što je vlast u Zagrebu ponovno potpalila ustaške lomače, dok na Beograd bacaju drvlje i kamenje", dodaje se u ovom skandaloznom članku u kojem se, doduše, ne objašnjava kakvim su se to "crnim plaštevima" hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković ogrnuli te kakvi to "ustaški vrisci" i "kletve" paraju nebo i lete ka Beogradu. Za pretpostaviti je da se i ovog puta radi o notornoj "pjesničkoj slobodi" srpskih tabloida, po čemu su jedinstveni fenomen u regiji, ali i šire. 

Telegraf: "U Srbiji se ovaj dan smatra danom oslobođenja Vukovara"

"Dok se u Hrvatskoj obilježava kao dan 'pada' tog grada, u Srbiji se taj dan smatra danom oslobođenja Vukovara", piše pak srpski Telegraf te dodaje da će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara od iduće godine biti državni praznik i neradan dan.

Telegraf dalje prenosi tekst vijesti agencije Tanjug u kojem se navodi i da su u tromjesečnoj bitci za Vukovar, prema nekim podacima, poginule 1264 osobe, no kako Hrvatska tvrdi da je ubijeno više od 4 tisuće hrvatskih branitelja i civila, a 7 tisuća odvedeno u srpske logore. 

Telegraf, odnosno Tanjug, navodi i kako je odluka o državnom prazniku i neradnom danu podijelila Hrvate. Citira i izjavu saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, čiji otac je ubijen na Ovčari: "Mauzolej je mjesto za mrtve, za žive u mauzoleju nema mjesta. Pretvaranjem Vukovara u mauzolej, krade mu se pravo na život, na budućnost i na sreću. Jer kada svi živi odu, tko će ostati da gradi budućnost, da bude sretan? Tko će ostati da se sjeća žrtve?"

>> Glavašević o Vukovaru: HDZ može biti sram. Neću slaviti zločin nad svojim gradom

Večernje novosti: "Kitarović ponovo provocira Srbiju: U "zengama" došla u Vukovar"

Večernje novosti su se pak koncentrirale na to što je Kolinda i ove godine došla u takozvanim "zengama", legendarnim žutim čizmama tvornice obuće Borovo koje su 1991. godine nosili branitelji Vukovara. "Kitarović ponovo provocira Srbiju: U "zengama" došla u Vukovar", optužuju tako Večernje novosti odmah u naslovu. 

Srpska televizija B92 također, doduše u neutralnom tonu, piše o Kolindinim zengama. 

"Zenge su dobile ime po prvim brigadama nove hrvatske vojske, Zboru narodne garde (ZNG), osnovanim u maju 1991. godine. Njihova posebnost je ručna izrada, pa je svaki par unikat", piše tako B92. To je, očito, i razlog zašto Večernje novosti smatraju da je nošenje tih čizmi "provokacija Srbije".

Neki srpski mediji ipak su na normalan i profesionalan način izvijestili o komemoraciji, pa je tako Politika naslovila svoj članak jednostavno: "Danas 28 godina od ulaska JNA u Vukovar". U njemu je izvijestila i o suđenjima srpskim ratnim zločincima koji su predvodili ofenzivu na Vukovar pred haaškim sudom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.