Split danas: Na Marjanu nestaju stabla, plaže pune fekalija, na pazaru štakori

DOK SU polaznici škole grafita u organizaciji Grada Splita i sa svesrdnom podrškom od 250.000 kuna posljednjih desetak dana oslikavali gradske zidove, na Marjanu se ponovo ruše stabla, ispuštaju fekalije, gori šuma, u centru grada pomoćna vozila oborila su turistkinju, središnjom tržnicom - pazarom caruju štakori, a Žnjanom svako malo bukte požari.

Facebook stranica Dnevna doza splitskog nereda koja svakodnevno bilježi gotovo nestvarne prizore komunalnog kaosa koji vlada gradom, osobito centrom i turistički atraktivnim plažama, stanovnicima grada ne donosi ništa novo.

Gužve po uskim ulicama, štekati koji parazitiraju i nerijetko prelaze dozvoljene gabarite te vozila koja u svako doba dana prolaze jezgrom, uključujući i ona koja voze turiste, stvaraju opasne situacije.

Četiri su ogledna primjera, a da ih se nabrojiti još mnogo više koja pokazuju kako se gradom već duže vrijeme ne upravlja, nego se stihijski preživljava u svim segmentima društvenog djelovanja.

> Nasred splitske Rive niknuo ilegalni štekat, pogledajte o čemu se radi

U centar grada s kacigom na glavi

Ni dan nakon tematske sjednice prošlog petka na kojoj se raspravljalo o komunalnom redu u Splitu, dostavno električno vozilo pokraj Pjace srušilo je bjelorusku turistkinju koja je potom završila u bolnici. Da je netko stradao pod kotačima dostavnih vozila, nije iznenadilo nikog tko se kreće centrom grada ljeti.

Savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić Gire, v.d. pročelnik za komunalu Damir Babić te direktorica Turističke zajednice Alijana Vukšić obišli su u bolnici turistkinju te joj odnijeli štivo na materinjem jeziku, dok su građani na mrežama komentirali kako bi Split po uzoru na Pamplonu, gdje se odvijaju trke pred bikovima, mogao organizirati slično natjecanje samo s električnim dostavnim vozilima umjesto životinja.

Pola redara nije na poslu

Navedeni primjer tek je vrhunac komunalnog nereda koji vlada u palači, a broj redara na terenu uslijed godišnjih odmora i bolovanja je drastično opao. Prema podacima koje smo dobili prije tjedan dana iz Grada Splita, Odsjek za redarstvo ima zaposlenih 14 djelatnika, a od toga trenutno radi njih 7. Troje ih je na godišnjem odmoru, dva su na bolovanju, a još dva koriste odrađene slobodne dane.

Prema izvješću Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, za razdoblje od početka lipnja do prvog tjedna kolovoza izrečeno je 88 kazni i naplaćeno 13 prekršajnih naloga.  

Krajem ljeta slijedi zapošljavanje

Povećanje broja komunalnih redara kojih u odnosu na druge gradove nedostaje, uslijedit će tek krajem ljeta zapošljavanjem njih 15, a prošlogodišnje najave gradonačelnika o ograničavanju broja i površine štekata, kao i povećanje njihovih cijena ostale su tek mrtvo slovo na papiru.

Sedam dana trebalo da pomaknu reklamu

Uslijed takvog kaosa gdje svatko gleda kako zaraditi svoju kunu, komunalnim redarima trebalo je sedam dana da pomaknu jednu reklamnu ploču za javni WC i to tek nakon javnih prozivki. Slična situacija dogodila se i sa spomen-pločom postavljenom u znak sjećanja na devastaciju splitske sinagoge 1943. godine, koja je završila prekrivena stolom ugostiteljskog objekta.

Komunalno djelovanje na Facebooku

No zato jedan od komunalnih redara, čije djelovanje iz Grada nisu željeli komentirati, izruguje one medije koji pišu o neradu gradskih službi. Biranim rječnikom "Dalmatinski portal objavljuje pizdarije..." kao komentar na članak o nezakonito postavljenoj reklami za javni WC nasred prolaza u centru grada stanoviti Josip Rubić oglašava se u komentarima čitatelja.

Slika i prilika je to rada gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom koji je prošle godine pompozno najavljivao kako će srediti situaciju u gradu tijekom turističke sezone.

"Kažu da je posao komunalnih redara težak..."

A ove godine gradsko vijeće Krstulovića Opare odbilo je na spomenutoj tematskoj sjednici dopustiti Željku Matijeviću, predsjedniku Gradskog kotara Grad – Dobri, centralnoj četvrti u gradu, čiji stanovnici su najveći taoci postojećeg nereda, da kao njihov predstavnik iznese svoje viđenje situacije i probleme koji ih tište.

"Kažu da je posao komunalnih redara težak, i on doista jest. Mnogo ih je navodno na bolovanju. Ali to su sve operativni problem koje rješava vrhovni operater – gradonačelnik", smatra Žarko Matijević napominjući kako vladajuća garnitura umjesto da sluša prijedloge oporbe i drugih građana, čini sve da ih opstruira.

"Andro Krstulović Opara – vladajući manipulator"

"Najbolji primjer njihovog bezumnog glasanja po direktivi koju se dobili prije sjednice ja sam osjetio na svojoj koži. Kada je opozicija predložila da se meni, kao legitimnom predstavniku stanara gradskog kotara Grad dopusti da kažem nekoliko riječi, nadglasavanjem su me odbili i uskratili mi pravo da im se svima obratim. I ostali, izvrsno i stručno pripremljeni prijedlozi oporbe, njih 27 doživjelo je istu sudbinu...

Ni sam gradonačelnik nije bio raspoložen priznati oporbi da su dobro odradili domaći rad i vrhunski pripremili prezentaciju i prijedloge svojih zaključaka. Naprotiv, omalovažavajući ih je optužio da ne znaju što govore, da nisu upoznati s najavljenim promjenama koje adresiraju dobar dio tih problema na koje se odnose njihovi prijedlozi.

Taoci smo vladajuće klike

Tipična bahatost vladajućeg manipulatora koji, kontroliranim i selektivnim ispuštanjem informacija, izlazi s njima kao asovima iz rukava kad mu to odgovara i pokazuje svoju ničim zasluženu nadmoćnost.

Ta sjednica je pokazala da smo mi u gradu taoci vladajuće klike koja ne vlada, ne radi posao koji im je povjeren i bahato, isključenih mozgova i potpuno nekritički, opstruiraju svaki prijedlog koji dolazi s 'druge strane'", smatra Matijević dodajući da je alternativa borbi za grad stanara centra njegovo napuštanje s prostora koji je na spisku UNESCO-a upravo zbog kontinuiteta stanovanja.

Na glavnom pazaru caruju štakori

Ni nešto dalje od stare jezgre situacija nije bolja. Pazar, koji danju pomalo počinje sličiti na tematske parkove nalik drugim velikim turističkim destinacijama gdje turisti dolaze vidjeti kako živi lokalno stanovništvo davno pobjeglo s te tržnice, u svojoj unutrašnjosti krije leglo zaraze. Na tom području, tik do palače, pojavile su se pantagane, jedna je ugrizla prodavača štanda, dok drugi štakori caruju u noćnim satima na policama pekare gdje se ujutro prodaje kruh.

"Koncesionar je nezainteresiran"

"Trenutni koncesionar HIPOS se već odavno ponaša nezainteresirano za stanje na tržnici, što je nezamislivo. Tržnice su inače gradski biseri na kojima se ogleda cijeli život grada, sve njegove dobre i loše strane. A stanje na našoj tržnici je jako loše. Vidimo samo nebrigu o održavanju i čistoći, nema odavno nikakve modernizacije uvjeta, šatori su zaklonili cijelu palaču, ne poštuju se odredbe o veličini štandova...

Štakori su, nažalost, redovna pojava, samo su sad slike osvanule i u medijima.

Koncesionaru ugovor ističe 2020. godine. Već smo potaknuli inicijativu na Gradskom vijeću da se nekom budućem koncesionaru postrože uvjeti u ugovoru i unesu kontrolni mehanizmi. Ne može se i ne smije dogoditi da Grad nema kontrolu niti način da raskine ugovor ako koncesionar ne ispunjava uvjete iz ugovora“, kaže Indexu Marijana Puljak, gradska vijećnica stranke Pametno.

Na Marjanu padaju stabla, a koncesionirane plaže plivaju u fekalijama

No ne propada jedino gradski centar. Bolja situacija nije ni s Marjanom, na kojem već cijelo ljeto svako malo padne pokoje stablo. Prema informacijama iz Javne ustanove, od početka godine u najposjećenijim dijelovima Park-šume slomljeno ili izvaljeno desetak borovih stabala.

"Nemoguće je istaknuti samo jedan razlog zbog kojeg se stabla izvaljuju i lome. Ipak, kao glavni razlozi potencijalnog nekontroliranog rušenja stabala na Marjanu mogu se navesti prestarjelost šume, neprovođenje u cijelosti šumskouzgojnih postupaka tijekom dosadašnjeg gospodarenja koje je uvjetovalo formiranje strukture šumske sastojine koja nije u dovoljnoj mjeri otporna na negativne utjecaje, poput razornog djelovanja vjetra.

Nagla promjena životnih uvjeta

Naglo sušenje velikog broja stabala uzrokovalo je naglu promjenu životnih uvjeta za preostala stabla koja se na njih ne mogu brzo prilagoditi, zbog čega je očekivano njihovo povećano stradavanje.

U slučaju ekstremnog djelovanja nekog čimbenika (vjetar, kukci, gljive, temperatura...) koji ne mora biti očit ili vidljiv, može doći do narušavanja vitalnosti i stabilnosti stabla koja može uzrokovati odumiranje, lom ili izvalu.

Uslijed starosti šume, prisutno je i nekontrolirano rušenje naizgled zdravih stabala kod kojih je tijekom desetljeća rasta došlo do pojave truleži u glavnim žilama korijenskog sustava koje imaju ulogu sidrenja“, rekao nam je Damir Grubišić, novi ravnatelj Javne ustanove, inače inženjer građevinarstva po struci.

Problem fekalija

Osim stabala koji padaju, još jedan stari problem nije riješen – problem fekalija koje se izlijevaju na marjanskoj plaži Bene koju već godinama unatoč dugovima i neispunjavanju obaveza drži klan Kerum.

"Stanje na Marjanu posljedica je višegodišnje nebrige o šumi, a ovo što danas vidimo, i Marjan i Bene, rezultat je političke prodaje HGS-u Željka Keruma. Na Marjanu i čuvari prirode i komunalni redari imaju što raditi svaki dan, a davatelj koncesije mora sankcionirati koncesionara za grubo kršenje Pravilnika o koncesijama. Bez obzira na to što je riječ o stranačko-prijateljsko-obiteljskim odnosima unutar HDZ–HGS koalicije, sigurnost građana svima mora biti na prvom mjestu“, kaže nam Puljak.

Poljoprivrednim zemljištima na Žnjanu požari bukte svako malo

Da stvar bude gora, prije nekoliko dana podmetnut je i požar, no srećom brzo je ugašen. No jedno drugo područje, Žnjan, kojim se gradonačelnik također dičio kao velikim uspjehom svojeg mandata nakon što je uklonio nelegalne kafiće s tamošnje plaže da bi ubrzo niknuli privremeni objekti sličnih gabarita, muku muči s požarima koji tamo učestalo izbijaju posljednje dvije godine. Krajem kolovoza u istom danu dva su požara na poljoprivrednom zemljištu uzrokovala štetu preko 100.000 kuna, kako su nam rekli iz Policijske postaje splitsko-dalmatinske. Još se ne zna je li požar podmetnut, a predmet je otvoren "te se provodi kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja i procesuiranja počinitelja“.

Preko 90 požara na području Žnjana i Duilova

Na području Žnjana i Duilova, kako upozorava Puljak, ovog ljeta bilo je preko 90 požara. "To je apsolutno neprihvatljivo i nije čudno što građani više ne vjeruju u institucije ove države. Ne znam treba li netko možda stradati da se krene ozbiljno istraživati ove paljevine“, kaže.

I dok vladajući pokušavaju ostaviti dojam grada kao uređene turističke destinacije koja podupire urbanu kulturu s početka teksta, u svojoj unutrašnjosti Split puca po šavovima, kupa se u neredu i smeću, miriše na paljevine sumnjivih namjera, a građani se boje šetati centrom i Marjanom jer za razliku od turista uviđaju opasnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.