Slovensko-hrvatski odnosi uzor Makedoniji i Grčkoj u rješavanju sporova

MAKEDONSKI ministar vanjskih poslova Antonio Milošoski je na sastanku u Bruxellesu izrazio nadu da će se makedonsko-grčki sporovi oko imena, riješiti po uzoru na slovensko-hrvatsko razrješenje dugogodišnje krize. Milošoski je dodao kako smatra da je rješenje u neposrednim susretima predstavnika službene Atene i Skoplja u duhu europskoga sudjelovanja i dobrosusjedskih odnosa, prenosi makedonska agencija MIA.

"Voljeli bismo pronaći konstruktivan način i mehanizam za dijalog s grčkom. Nemamo ništa protiv neposrednog sastanka koji bi se usredotočio na konkretne probleme kojim bi se dvije države zbližile", izjavio je Milošoski nakon susreta s španjolskim zastupnicima u Europskom parlamentu.

Rasprava o imenu usporava sve makedonske puteve

Milošoski je spomenuo način na koji su Hrvatska i Slovenija uspjele u "jedan smjer podvući dva problema: dvostrano rješavanje graničnog pitanja i hrvatsko pregovaranje za ulazak u EU", te je dodao da i Makedonija na isti način, dijalogom, želi rješavati svoje sporove koji koče njezin europski put.

Podsjetimo, Makedonija i Grčka se od raspada Jugoslavije konstantno spore oko službenog imena Makedonije. Države vode pregovore pod okriljem UN-a, ali zasad nema rješenja. Po pitanju NATO-a, Grčka je iskoristila svoje pravo veta i tako Makedoniji onemogućila učlanjenje. Pitanje imena je, također, onemogućilo makedonski put prema EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.