Slovenski parlament izglasao rebalans proračuna

Na fotografiji je slovenski premijer Marjan Šarec Foto: EPA

SLOVENSKI parlament danas je ponovo morao glasovati o rebalansu državnog proračuna za ovu godinu te ga konačno potvrdio s apsolutnom većinom od 57 glasova.

Do ponovljenog glasovanja došlo je nakon što je prije dva tjedna 40-člansko Državno vijeće, jedna vrsta gornjeg doma u slovenskom parlamentarnom sustavu, uložilo suspenzivni veto na implementaciju proračunskog dokumenta koalicijske vlade i to zbog smanjivanja proračunske potrošnje za općine i lokalnu samoupravu te zbog nesrazmjernog jačanja predviđene potrošnje u odnosu na preporuke EU i vladinog fiskalnog vijeća.

Parlament je prihvatio rebalans državnog proračuna za ovu godinu, koji, uz pretpostavku rasta BDP-a od 3,5 posto, predviđa proračunske prihode od 10,35 milijardi eura i suficit od 193,6 milijuna eura.

Prihodi i rashodi su iznad 10 milijuna eura

Prihodi i rashodi proračuna po prvi su put za ovu godinu prešli iznos od 10 milijardi eura, uz nominalni proračunski suficit, ali i uz izražene bojazni da računa na nerealno visoke proračunske prihode s obzirom na usporavanje gospodarskog rasta,  što bi moglo voditi do strukturne neravnoteže javnih financija i neispunjavanja odredaba europskog Pakta o stabilnosti.

Uz pet stranaka iz koalicije premijera Marjana Šarca za proračun su, u ponovljenom glasovanju, glasovali i zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča te zastupnici Ljevice (L) Luke Meseca, ali tek nakon što je vladajuća koalicija prije toga s Ljevicom, koja s vladom surađuje u "projektnoj koaliciji", potpisala amandman na njihov raniji sporazum o suradnji.

Nezadovoljni poslodavci

Novi dogovor predviđa da će Ljevica, iako formalno ne sudjeluje u koalicijskoj vladi niti u njoj ima ministarske ili druge položaje, preuzeti zakonodavnu inicijativu na područjima od njenog posebnog zanimanja, kao što su propisi o gradnji jeftinijih stanova za mlade, ukidanje dopunskog zdravstvenog osiguranja, restrikcije na području tzv. prekarnog rada i drugima.

Takav je sporazum, na kojemu je inzistirala stranka koju neki svrstavaju u alternativnu ili radikalnu ljevicu, izazvao nezadovoljstvo udruga poslodavaca, jer Ljevica inzistira i na većem oporezivanju poslodavaca i višim korporativnim porezima te na većem zapošljavanju u javnoj upravi i ukidanju neobvezujućih sporazuma o radu, koji se mogu prekidati bez posebnih prava zaposlenih.

Slovenska Gospodarska komora (GZS) i poslovna udruga Manager od premijera Marjana Šareca zatražili su da u vezi s tim s njima održi poseban sastanak, navevši kako bi prihvaćeni sporazum vladajućih s oporbenom Ljevicom slovensku ekonomiju mogao koštati najmanje 1,4 milijardi eura te da mjere koje ta stranka zagovara imaju tendenciju "uništenja privatnog sektora".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.