Slavoj Žižek za Independent: "Hrvatska je dio nove europske osovine zla"

Foto: Hina, Screenshot: Independent

SLAVOJ Žižek, poznati slovenski ljevičarski filozof, u novoj kolumni na britanskom Independentu komentirao je situaciju u zemljama s istoka Europske unije. U središtu njegove analize je Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orban koji je, kako piše Žižek, centralnu i istočnu Europu nazvao "zonom bez migranata".


Orban je to kazao na proslavi obljetnice mađarske revolucije koja je počela 23. listopada 1956. godine.

Prema Orbanu, zemlje centralne i istočne Europe jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima nema migranata.

"Poljaci, Česi, Slovaci, Rumunji i Mađari trebali bi se ujediniti u ovom procesu", rekao je Orban. On tvrdi da će svaki idući izbori u Europi pokazati kako građani misle kao i on.

"Mi želimo sigurnu, poštenu, kršćansku i slobodnu Europu", zaključio je. Pa dodao u Star Wars stilu: "Nikad ne smijemo podcijeniti moć tamne strane" .

Žižek zaključuje da Orbanove "zone bez migranata" i stare nacističke "zone bez Židova" imaju dodirnih točaka.

U antisemitskoj imaginaciji, nastavlja Žižek, "Židov" je nevidljivi čovjek koji vuče konce, a današnji muslimani to nisu. Oni su previše vidljivi, nikako nevidljivi, piše Žižek.

Žižek smatra da je Hrvatska dio nove osovine zla

Žižek nadalje piše kako je u brojnih ekstremista došlo do paradoksa u kojem dolazi do djelomičnog spajanja antisemitizma i islamofobije. Primjerice, Anders Breivik, norveški masovni ubojica, bio je antisemit, ali je ujedno podržavao državu Izrael jer je ta država prva linija obrane od muslimanske ekspanzije, piše Žižek.


Breivik, zaključuje slovenski filozof, smatra da su Židovi OK sve dok ih nema previše.

Govoreći o Orbanovu planu da centralna i istočna Europa budu zemlje lišene migranata, Žižek nabraja imena država koje bi takvu antiimigrantsku politiku mogle provoditi. One, prema Žižeku, tvore novu "osovinu zla". To su: Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka, Poljska i baltičke zemlje. Njima će se, smatra Žižek, pridružiti i Austrija.

"Stvar koja najviše zabrinjava je nedostatak redakcije iz Europe. Ili da dopusti pojedinim zemljama članicama da imaju svoju politiku prema izbjeglicama, ili da uvede mjere protiv onih zemalja koje bi kršile zajednička pravila", piše Žižek.

Orban je, smatra filozof, prije nekoliko godina bio izgnanik, a sad ga se "ne samo tolerira nego on služi drugima kao model. I to je vrlo uznemirujuće za Europu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.