Skupa istraga: Za 1.500 dana pritvora Pavi Bulju sud dao 580 tisuća, on traži 2,5 milijuna kuna!

OPĆINSKI SUD u Sinju dosudio je Pavi Bulju više od pola milijuna kuna za nezakonito pritvaranje tijekom postupka za ubojstvo Anđele Bešlić.

Alo, 1.500 dana pritvora!

Buljev odvjetnik Vinko Ljubičić najavio je žalbu jer mu se dosuđenih 580 tisuća kuna ne čini dostatnim za sve što je proživio njegovog klijent. 

"Mi ovdje govorimo o čovjeku koji je u pritvoru proveo 1.500 dana! Zamislite koliko je to! 1.500! To je nevjerojatno. Toliko dugo je morao biti u pritvoru da bi se ustanovilo da optužba protiv njega ne drži vodu. To je naprosto nedopustivo. Dosuđeni iznos je uistinu neprimjeren i ja ću žalbom zatražiti odštetu od 2 do 2,5 milijuna kuna. I za pritvor i duševne boli i ostalo", kaže odvjetnik Ljubičić.

Kraća bila opsada Lenjingrada nego Pavin pritvor

Tisuću i petsto dana pritvora! Brojka je to koja tjera na razmišljanje. Opsade Lenjingrada i Sarajeva kraće su trajale. Odvjetnik Ljubičić zna dijagnozu.

"Mi smo u Europi 2. po određivanju pritvora! U nas se stvorilo mišljenje da je pritvor kazna, a ne mjera, koja bi se trebala određivati u iznimnim slučajevima. Novi ZKP znatno je restriktivniji u smislu određivanja pritvora, iako se i dalje nije promijenio mentalni sklop splitskih sudaca koji ga određuju za svaku glupost", kaže Ljubičić.

Drži da je dugotrajnost pritvora u izravnoj vezi sa pretjerano dugim sudskim postupcima. Istrage traju godinama, ni rasprave nisu ništa brže, dok se činjenice i materijalna istina utvrde, prođe i, kako vidimo u Pavinom slučaju, nevjerojatnih 1.500 dana.

Istragu protiv Pave vodili su Ranko Ostojić i Mladen Bajić 

Pavi su za Anđelino ubojstvo sudili zajedno s rođakom Ivanom Buljom, koji je na ispitivanju u policiji i njega umiješao, no kako je iskaz dan bez odvjetnika, nije se mogao koristiti na suđenju. Slučaj je 2002. godine šokirao sinjski kraj, ali i cijelu Hrvatsku. Istragu su tada vodili i danas vrlo aktualni ljudi. Policijom je rukovodio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, dok je Mladen Bajić skupljao svoja prva iskustva kao novopečeni glavni državni odvjetnik.

Anđelin otac nije bio zadovoljan radom istražnih organa, pa je sam organizirao svoju skupinu istražitelja. Isprva je našoj policiji čak i on bio sumnjiv, no istraga je konačno uputila na Ivana Bulja. Predao se i policiji svašta ispričao. Poslije je tvrdio da nema ništa sa Anđelinom smrti. Za Pavu nije bilo dokaza, no dok se to ustanovilo prošlo je poprilično vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.