Škoda na dva tjedna zaustavila proizvodnju u češkim tvornicama, radnici su na čekanju

Foto: EPA

ŠKODA je jučer na dva tjedna prekinula proizvodnju u svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te drugih automobilskih dijelova.

Tijekom dva tjedna na posao će ipak dolaziti radnici jedne smjene koji će dovršiti 10 tisuća vozila koja u ovom trenutku čekaju isporuku. Ostali zaposlenici su poslani kući i primat će 80 posto svojih prosječnih plaća.

"Ni Škoda ne može izbjeći globalnu krizu"

Ranije su predstavnici Škode objasnili da se bore s velikim nedostatkom ključnih komponenti. "Ni Škoda ne može izbjeći ovu globalnu krizu", rekao je glasnogovornik tvrtke Tomas Kotera, piše Autoevolution.

Škoda će navodno ograničiti svoju proizvodnju do kraja ove godine, ali bi ukupna proizvodnja automobila u Češkoj trebala doseći razinu iz 2020. godine. S nestašicom su suočene i češke tvornice Toyote i Hyundaija, ali one se nalaze u nešto boljoj poziciji od Škode. 

Normalizacija iduće godine?

Analitičari strahuju da će se nestašica čipova i poluvodiča negativno odraziti na industrijski sektor zemlje. Škoda u Češkoj trenutno zapošljava oko 35 tisuća ljudi. Ova brojka ne uključuje dobavljače i zaposlene u pratećim industrijama.

Škoda procjenjuje da će se opskrba normalizirati polovicom 2022. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.