Sjeverna Koreja uhitila Amerikanca koji je ilegalno ušao u zemlju: Uhićen borac za ljudska prava?

SJEVERNA Koreja je danas objavila vijest da je uhićen američki državljanin koji je prošli tjedan ilegalno ušao u tu azijsku zemlju. Identitet Amerikanca vlada u Pjongjangu nije željela obznaniti, a vijest o uhićenju je objavljena nekoliko dana nakon što je u Sjevernu Koreju ušao Robert Park, 28-godišnji misionar i aktivist za ljudska prava, pa se sumnja da je upravo on i uhićen.

Prema riječima Parkovih kolega, Park je ušao u Sjevernu Koreju iz Kine u petak. Park je nosio pismo za sjevernokorejskoga vođu Kim Jong Ila u kojem je od njega tražio ukidanje radnih logora i upozorio na kršenje ljudskih prava.

Park želio pozvati sjevernokorejskoga predsjednika na ostavku

Park, koji vodi skupinu na potporu sjevernokorejskim emigrantima, Kima namjerava pozvati da odstupi s svoje pozicije. Park je, prije odlaska u Sjevernu Koreju naglasio da bi volio biti uhićen kako bi time upozorio na patnje sjevernokorejskoga ljudstva.

"Američki državljanin je preko granice između sjeverne Koreje i Kine prešao ilegalno i sada se nalazi u pritvoru", danas je objavila sjevernokorejska tiskovna agencija KCNA. Osim doga, navedeno je samo da je Amerikanac trenutno na saslušanju.

Sjevernokorejske su vlasti u ožujku uhitile dvije novinarke iz San Francisca pod optužbom za "neprijateljsko djelovanje" protiv režima. Novinarke su oslobođene nakon intervencije bivšega američkoga predsjednika Billa Clintona koji je zbog toga posjetio Pjongjang.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.