Situacija s pitkom vodom dokazuje: Split je stvarno Afrika sa strujom

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj

VODA iz splitskih slavina ovih dana nije za piće. Kao i obično, zadnjih godina, kada padne kiša, cijela priča je tu negdje na tragu opaske nigerijskog poduzetnika Sima Shagaya koji je Split preklani poluzafrkantski opisao kao „Afriku sa strujom“.

Pročistač vode stiže, bude li sve idealno, tek u 2021.

Bude li sve idealno, ovaj će grad, drugi po veličini u državi članici Europske unije, tek u 2021. godine dobiti pročistač vode.

Dotad će, zbog primjene najavljenih i još strožih europskih kriterija, imati sve veći broj dana u kojima će njegovi građani do vode sigurne za piće dolaziti na tri načina: kupnjom u trgovini, prokuhavanjem one iz slavina, ili iz cisterni Vodovoda i kanalizacije koje po gradskim kvartovima dijele omišku vodu.

Rigorozni standardi Europske unije

Istina, kiše odavno mute rijeku Jadro iz koje se napaja Split, no zbog primjene rigoroznijih standarda Europske unije, nadležne službe zadnjih godina objavljuju preporuke o prokuhavanju vode za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

„Pokazatelj koji govori o zamućenju vode zove se NUT. Nekoć je iznosio 10, sada je 4, a po prijedlogu nove EU direktive, koja će vjerojatno ići na usvajanje u novom sazivu Europskog parlamenta, iznosit će od 0,3 do 0,5. Znači, sada imamo 13 do 17 dana godišnje u kojima nam je voda prekomjerno zamućena. S novim pokazateljima ispada da će nam voda biti zamućena stotinjak dana godišnje“, veli Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije.

„Struka je dosad smatrala da je zbog 12-13-17 dana zamućenja godišnje neisplativo graditi pročistač pitke vode. S obzirom na novi prijedlog europske direktive, unazad godinu dana pokrenuta je procedura izrade studijsko-projektne dokumentacije. U izradi je studija izvedivosti, idejno rješenje, paralelno je ugovorena izrada elaborata zaštite okoliša. Plan nam je da studijsko-projektna dokumentacija bude dovršena u ovoj godini i da bude ishođena lokacijska dozvola, te bi zatim išao natječaj za izvođača radova po FIDIC Žutoj knjizi“, nabraja prvi čovjek splitskog ViK-a.

Trošak će iznositi do 150 milijuna kuna

Pročistač nije nekakav filter, nego, objašnjava Šuta, „građevina na hektaru zemljišta“, a bit će podignut na samom izvoru Jadra.

„S obzirom da sve ovo radimo s Hrvatskim vodama, namjera nam je da pročistač pripremamo kao EU projekt. Financirat će ga Hrvatske vode, država, dio EU... Procjena je da će nam za to trebati od sto do 150 milijuna kuna. Studijsko-projektna dokumentacija koštat će možda nekih dva i pol milijuna kuna i s 85 posto financiraju je Hrvatske vode, a ostatak ćemo namaknuti iz vlastitih sredstava“, zaključio je Šuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.