Sindikat metalaca želi kontrolirati uvoz stranih radnika i poručio vladi: "Povećajte plaće"

Foto: Index

ODBOR hrvatske brodogradnje koji okuplja povjerenike Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata u brodogradilištima, smatra da umjesto odobravanja kvota stranih radnika u brodogradnji domaćim radnicima treba povećati plaće, kako bi se zaustavio njihov odlazak.

"Dovođene novih stranih radnika stvara problem ne samo oko stručnosti, administracije, komunikacije, nego oko produktivnosti, kvalitete i različitosti kultura. Isto tako svjedoci smo da dnevno odlaze naši radnici, da se zapošljavaju, a umjesto njih dovode strani radnici. Stoga predlažemo Vladi i upravama brodogradilišta da se plaće za deficitarna zanimanja povećaju", kaže se u priopćenju Odbora.

Dodaje se kako se Odbor hrvatske brodogradnje protivi odobrenju kvota za strance za brodogradnju, a odluči li se Vlada na to, sindikati moraju biti uključeni ne samo odobravanja nego i kontrolu stranaca u pojedinom sektoru.

"Takvo postupanje mora biti kontrolirano od strane nadležnih ministarstva i sindikata, koji bi imali ulogu kontrolora poštivanja izdanih broja dozvola. U protivnom ne odobravamo izdavanje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2017.", kaže se u priopćenju.

Odbor hrvatske brodogradnje smatra da brodogradilišta moraju pristupiti kadrovskom restrukturiranju radi poboljšanja i optimizacije proizvodnje, uz povećanje produktivnosti. Podsjećaju da su upozoravali kako najprije treba iskoristiti domaće potencijale kako bi se potaknula učinkovitost i povećala proizvodnja, smanjila, specijalizirala i objedinila administracija i najvažnije službe.

Smatraju da bi se proizvodnja mogla povećati stimuliranjem proizvodnih i deficitarnih radnika, povećanjem plaća i uvođenjem novih tehnologija te da bi se tako zaustavili odlasci domaćih radnika iz brodogradilišta.

U Sindikatu metalaca ocjenjuju da još nema neophodne suradnje brodogradilišta sa srednjim obrtničkim, industrijskim i brodograđevnim školama, primjerice ugovaranjem stipendija. Drže da bi pronalaženje domaćih kadrova omogućilo da se ne angažira nesvrsishodna i nepouzdana kooperacija, koja, navode iz sindikata, koristi kvote za strance i koja je do sada bila ograničena samo na skupo unajmljivanje radnika s ručnim alatom.

Sindikati smatraju da je zadnje dvije do tri godine devastiran kadrovski potencijal brodogradilišta, zbog stanja u brodograđevnoj industriji, pomanjkanja narudžbi brodova ili krive percepcije i odnosa države prema brodogradnji. Olako se, pod izgovorom zahtjeva iz EU i restrukturiranja, dopustilo da se veći dio radnika koji su, uz prekvalifikaciju, mogli ispuniti sadašnje potrebe za kadrovima,  uvrsti u razne planove otpuštanja viška radnika, kažu sindikalci.

Upozoravaju da je znatan broj nezaposlenih povezan s brodogradnjom, a među njima su radnici, metalske ili tehničke struke koji bi se uz financijsku potporu mogli prekvalificirati ili specijalizirati za potrebe velikih brodogradilišta.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.