Sindikalac govorio o detaljima dogovora između radnika Čistoće i Holdinga

Foto: Index

NAKON što je u popodnevnim satima postignut privremeni dogovor između radnika Čistoće i Uprave Zagrebačkog holdinga, radnici treće smjene Čistoće večeras bi, kako je najavljeno, trebali početi s odvozom otpada.

Na sastanku je bio i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, koji je u Dnevniku Nove TV govorio o detaljima dogovora. 

"Razgovore smo imali s predsjednikom Uprave Novakovićem. Pet predstavnika radnika, zajedno sa mnom u svojstvu predstavnika SSSH-a i predstavnika svih sindikata koji djeluju na ovoj razini, neovisno o tome što sindikati nisu organizirali ovaj bunt i nisu preuzeli odgovornost za štrajk, ali su bili zajedno sa mnom cijelo vrijeme ovdje", kazao je.

"Razgovarali smo s predsjednikom Uprave. Ono što je bilo zagarantirano je da će, prije svega, radnici dobiti 600, odnosno 700 kuna u neto iznosu veći dodatak već od iduće plaće", rekao je Novosel. "Ključni dio njihova zahtjeva je povećanje koeficijenta s 1,6 na 1,8", dodao je.

"Većina radnika za nastavak rada"

"Vjerujem da, nakon svih razgovora koje smo imali s radnicima, nakon skupa koji smo imali, večeras će nastaviti s radom i da su radnici dali povjerenje sindikatima da u postupku mirenja ostvare njihove zahtjeve koje su uputili tijekom trodnevne obustave rada", istaknuo je Novosel.

"Lomila su se koplja oko najnižih koeficijenata. Lomila su se koplja u samom startu zbog nekorektnog, možda malo i bahatog nastupa Uprave, otkaza trojici radnika za koje mi smatramo da nisu zaslužili, da nisu svojim radnim operacijama toliku štetu nanijeli trgovačkom društvu da bi trebali dobiti izvanredne otkaze", rekao je Novosel.

"To je Uprava povukla, to je bila pobjeda radnika. U narednim danima, radnici su iznijeli još nekoliko zahtjeva koji su kulminirali u njima proteklih šest mjeseci kad nisu imali drugu mogućnost. Zato je došlo do dodatnih zahtjeva, zato je došlo do zahtjeva za povećanje koeficijenta. Ti koeficijenti se moraju riješiti sad tijekom narednih razgovora u postupku mirenja", rekao je Novosel.

Sljedeći sastanak u petak

"Sljedeći sastanak je u petak, ja sam duboko uvjeren da će sindikati ostvariti sve one zahtjeve radnika koji su bili tijekom ove obustave rada", dodao je.

No navodi da radnici nisu baš zadovoljni nakon pregovora.

"Naravno da od tisuću radnika koji su bili ovdje nemoguće je da bude baš svatko zadovoljan, ali ono što sam ja dobio uvjerenje - ja sam se obratio radnicima, većina je - 'da, to je to, idemo nastaviti raditi i idemo dati povjerenje sindikatima'", kazao je Novosel.

Dodaje da u ovakvim akcijama nije moguće dostići 100 posto ispunjenja zahtjeva i postići idealnu situaciju, no da je siguran "da će ovo biti pobjeda za radnike".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.