Sestra Kim Jong-una: Vježbe Južne Koreje blizu granice neoprostiva su provokacija

Foto: EPA

Kim Yo-jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, optužila je južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-yeola da stvara napetosti na Korejskom poluotoku kako bi skrenuo pozornost s unutarnjih problema, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Napetosti između dviju Koreja rastu nakon što je Pjongjang potpisao sporazum o međusobnoj obrani s Rusijom i u Južnu Koreju poslao balone pune smeća kao odgovor na to što su južnokorejski aktivisti lansirali balone s lecima protiv Sjeverne Koreje.

"Yoon i njegova grupa, uronjeni u najgoru vladajuću krizu, pokušavaju pobjeći koristeći platformu stalno eskalirajućih napetosti", rekla je Kim Yo-jong, prema KCNA-u. Također je spomenula online peticiju koja s više od milijun potpisa traži opoziv Yoona.

Nedavne vježbe nazvala neoprostivom i eksplicitnom provokacijom

Kim Yo-jong također je nazvala nedavne vježbe Južne Koreje blizu granice "neoprostivom i eksplicitnom provokacijom".

Južnokorejska vojska je krajem lipnja nastavila s topničkim vježbama u blizini zapadne pomorske granice, prvi put od 2018. godine.

Prošlog mjeseca, Južna Koreja je najavila suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Sjevernom Korejom 2018. godine, usmjerenog na smirivanje napetosti, u znak prosvjeda protiv sjevernokorejskog lansiranja balona sa smećem prema jugu.

Kim je rekla da će, ako Sjeverna Koreja procijeni da joj je suverenitet povrijeđen, njezine oružane snage odmah izvršiti misiju i dužnost u skladu sa svojim ustavom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.