Šefica Europske središnje banke: Hrvatska je prošla na ispitu s odličnim ocjenama

Foto: EPA

PREDSJEDNICA Europske središnje banke Christine Lagarde komentirala je za HRT odluku Vijeća Europske unije o prihvaćanju eura u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023.

"Mislim da članstvo u klubu donosi pogodnosti, ali zahtijeva i odgovornosti. Mislim da je Hrvatska to shvatila na putu do konvergencije. Morate se potruditi, morate dati nešto, a zauzvrat možete uzeti. Kad se svi borimo zajedno protiv inflacije, visokih cijena energije i hrane, jači smo, u boljem smo položaju. Euro je druga najveća valuta na svijetu i sam je po sebi snažan. Kada ste dio toga, to je svakako štit za bilo koju zemlju članicu", rekla je Legarde u intervjuu za HRT.

Je li ovo najgori trenutak za ulazak u eurozonu?

Odgovarajući na pitanje što će biti s inflacijom u eurozoni, Legarde kaže da će inflacija biti visoka tijekom cijele godine te da vjeruje da će početi padati iduće godine.

"Inflacija uglavnom raste zbog troškova energije, hrane, a zbog toga se širi i na područje dobara i usluga. Bit će visoka tijekom cijele 2022. Čvrsto vjerujemo da će početi padati 2023., a 2024. još će više padati. To uvelike možemo pripisati uvedenim mjerama. Monetarna politika ima samo jedan glavni cilj: stabilnost cijena, odnosno inflaciju od dva posto. Naša je dužnost, naš je mandat, odlučni smo u tome da smanjimo inflaciju na dva posto. To se neće dogoditi preko noći, morat ćemo s vremenom povećati kamatne stope. Ali na srednji rok želimo vratiti inflaciju na dva posto. I vratit ćemo je!" kaže šefica Europske središnje banke.

U Hrvatskoj neće doći do smanjenja kamatnih stopa kada se uvede euro, kao što se dogodilo u većini zemalja. Europska središnja banka je objavila da je spremna povećati kamatne stope, što znači da će pozajmljivanje biti skuplje. Euroskeptici u Hrvatskoj tvrde da je ovo najgori trenutak za ulazak u eurozonu. Što na to kaže Legarde?

"Mislim da u teškim vremenima, u ratnim vremenima, u vremenima kada se moramo potruditi, u vremenima kada donosimo posebne mjere, recimo EU sljedeće generacije, koja je puno pomogla Hrvatskoj, dobro je biti u istom klubu i dobro je iskoristiti našu snagu te braniti jedni druge. Neki kažu da je trenutak dobar, neki da je loš. Ne postoji dobar ili loš trenutak, postoji trenutak kada ste spremni. Mislim da je Hrvatska spremna pridružiti se eurozoni. Spremna je prihvatiti korist od eura", govori Legarde.

"Hrvatska je prošla na ispitu s odličnim ocjenama"

Legarde je upitana kako bi više kamatne stope Europske središnje banke utjecale na gospodarstvo Hrvatske. 

"Prvo, cijeli svijet, osim Japana i Kine, trenutačno povisuje kamatne stope. Ne činimo to iz zadovoljstva, to činimo kako bismo zauzdali inflaciju. Znači, želimo vratiti stabilnost cijena, spustiti inflaciju na dva posto. Od toga će svi imati koristi, posebno najranjiviji. Činjenica da će kamatne stope rasti znači i da će ljudi koji imaju ušteđevinu biti bolje kompenzirani. Svaka priča ima lice i naličje. Ako pozajmljujete, naravno da će biti skuplje. Ako štedite, imat ćete bolji povrat. Ali najvažnije je da inflaciju vratimo na dva posto. I to ćemo učiniti. Na ograničeni rok, a onda će svi imati koristi, posebno najranjiviji", kaže Legarde. 

Odgovarajući na pitanje je li sigurno da Hrvatska uvede euro, Legarde kaže da je Hrvatska prošla na ispitu s odličnim ocjenama.

"Znači, Hrvatska je kandidat koji je uspio. Trebala bi se pridružiti eurozoni. Apsolutno, radujemo se tome", rekla je Legarde za HRT.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.