Šef rumunjske ljevice osuđen na zatvor, ali odbija dati ostavku. Rumunji bijesni

Foto: EPA

MOĆNI šef ljevice na vlasti u Rumunjskoj, Liviu Dragnea, koji je osuđen u četvrtak na strogi zatvor, rekao je jučer da neće dati ostavku i da će do kraja voditi spornu pravosudnu reformu.

"Ostajem na čelu Socijaldemokratske stranke (PSD) i nastavljam do kraja s promjenom kaznenog zakona", izjavio je Dragnea nakon sastanka stranke. Kritičari smatraju da će ti novi zakoni ugroziti borbu protiv korupcije.

"Bit ćemo još radikalniji", dodao je i dao naslutiti da ljevica namjerava silom provesti nove zakone i zaobići parlament, kao što je već pokušala početkom 2017., prije uzmaka nakon vala prosvjeda bez presedana.

Dragnea je u četvrtak osuđen na tri i pol godine strogog zatvora u aferi fiktivnog zapošljavanja. 

Njegovi protivnici ističu da bi nekoliko amandmana koje zahtijeva većina omogućili Dragnei da izbjegne kaznu zatvora nakon žalbenog postupka i da bude rehabilitiran u vezi prethodne uvjetne presude na dvije godine zatvora.

"To je bila masovna egzekucija", izjavio je šef PSD-a, koji je i predsjednik donjeg doma parlamenta. On stalno tvrdi da je nedužan.

Dragnea je već pokrenuo jednu spornu reformu pravosuđa usvojenu krajem 2017. Već je osuđen na dvije godine zatvora zbog izborne prijevare, što mu je onemogućilo da bude premijer. Također je osumnjičen za pronevjeru novca iz europskih fondova.

U razdoblju od šest godina oštetio državu za 24.000 eura

Čelnik PSD-a i predsjednik donjeg doma parlamenta proglašen je krivim jer je na plaći zadržao dvije djelatnice lokalnog ogranka stranke koju je tada vodio.

To se događalo u razdoblju između 2006. i 2012. kad je bio predsjednik Okružnog vijeća. 

Šteta koju je izazvao procijenjena je na 24.000 eura. Rumunjsko antikorupcijsko odvjetništvo (DNA) zatražilo je kaznu zatvora od sedam i pol godina.

> Rumunji na ulicama zbog korupcije: "Postali smo raj za kriminalce"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.