Šef osječke toplane: Temperature su gotovo ljetne, grijanje će početi u listopadu

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Ubrzanjem klimatskih promjena mijenjaju se i uvjeti u toplinarstvu te se predviđa da će se do 2030. godine morati ukinuti svi kotlovi na dizel ili lož ulje, do 2050. ugasile bi se i kogeneracije, a u upotrebi bi ostali samo obnovljivi izvori energije, rečeno je danas na konferenciji Toplinarstvo 2023.

Organizator te dvodnevne konferencije koja se održava u osječkom vikarijatu je tvrtka Energetika marketing, koja je izdavač specijaliziranog časopisa EGE.

"U Hrvatskoj toplinarstvo prelazi na treću generaciju"

Uz predstavljanje primjera najbolje prakse u Hrvatskoj - revitalizaciju vrelovoda u Zagrebu i Osijeku - održava se okrugli stol o problematici izvođenja projekata, pogonu i održavanju te financiranju projekata.

Dalibor Veseli iz HEP Toplinarstva kaže da se toplinarstvo u Hrvatskoj većinom bazira na drugoj generaciji, a rekonstrukcijama koje provode sve firme koje se kod nas bave toplinarskom djelatnošću prelazi se na treću generaciju sustava toplinskog grijanja.

U svijetu već imamo i četvrtu generaciju, a razvija se i peta generacija sustava toplinarstva u kojoj će naglasak biti na obnovljivim izvorima energije koji su neizostavni dio naše budućnosti, kaže Veseli, dodajući da gradovi Sisak i Osijek koriste obnovljive izvore energije, i to iz biomase.

"Rujan će biti topao, grijanje kreće u listopadu"

Direktor osječkog pogona HEP-Toplinarstva Ivica Mihaljević najavio je da od 15. rujna kreće razdoblje spremnosti za početak nove sezone grijanja, a da bi s grijanjem započeli u listopadu.

Prema sadašnjim vremenskim prognozama, u rujnu su predviđene još uvijek dosta visoke temperature, gotovo ljetne, tako da će sezona grijanja najvjerojatnije započeti u listopadu, pojasnio je Mihaljević.

Podsjetio je također da su u svibnju ove godine, po završetku sezone grijanja, nastavili s radovima na zamjeni spojnog vrelovoda.

U Zagrebu se obnavlja četvrtina mreže

Rukovoditelj Službe za eksploataciju pogona toplinske mreže grada Zagreba Jurica Brnas naglasio je da se u posljednje tri godine i u Zagrebu izvodi revitalizacija vrelovodne mreže.

U obuhvatu je oko 48 kilometara vrelovodne mreže koja je oko četvrtine ukupne vrelovodne mreže koja na području Zagreba broji oko 100 tisuća potrošača, rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.