Šef makarskih vatrogasaca osuđen na uvjetnu zbog izvlačenja novca, tresao se dok je slušao suca Lozinu

Foto: Index

"NIKAD više ništa dobrovoljno", nekoliko je puta ponovio prvi makarski vatrogasac Dražen Glavina čuvši da ga je sudac Slavko Lozina osudio na godinu dana zatvora uvjetno zbog zlouporabe položaja i ovlasti te izvlačenja 265 tisuća kuna iz DVD-a Makarska temeljem računa s benzinske crpke Dugiš koje mu je prikupio drugookrivljeni zaposlenik INA-e Damir Marinović, osuđen na pola godine uvjetno zbog pomaganja.

Glavina se cijelo vrijeme tresao dok je slušao obrazloženje suca Slavka Lozine. Drhtanje bi se naročito inteziviralo kada bi sudac spomenuo riječi zlouporaba, ugledan građanin i slično.

"Je li vam slabo? Vidim da se tresete. Hoćete vode?", pitao je Lozina.

"Samo vi nastavite", rekao mu je Glavina.

Bez provjeravanja

Lozina je konstatirao da je djelo dokazano.

"Nikša Wagner jedan je od kvalificiranijih tužitelja koji ne preza ni od odustanka u slučaju manjkavih dokaza. Ovdje je i optuženik dijelom priznao kazneno djelo", obrazlagao je Lozina. Pomislio je da je Glavini pozlilo jer je shvatio da je osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora pa se potrudio da mu obrazloži sve detalje roka kušnje.

"Nitko vas neće provjeravati, traži se pasiva, bitno je da ne počinite novo kazneno djelo", pojasnio mu je sudac.

"Namjera je bila izvući novac"

Nije prihvatio obranu Glavine da je sam preturao po kantama za smeće u potrazi za računima koje je koristio da iz vatrogasnog društva izvuče novac za crni fond. Glavina je kazao da je to radio zbog izgradnje poligona u Makarskoj , kao i troškova vatrogasnih zabava, pića i jela.

"Ne možemo prihvatiti da je okrivljeni kao ugledni građanin preturao po kantama, tim više jer 75 posto računa ima šifru drugookrivljenog. Nije mu dao račune kao suvenir ili za potpalu, no što je bilo s tim novcem, mi to ne znamo. Nema nijednog dokaza da je novac utrošen onako kako to kaže obrana. Namjera je bila izvući novac, sada svatko može dati svoje tumačenje", kazao je Lozina.

"To se dogodi svakom"

"Kao olakotne okolnosti cijenili smo priznanje djela, neosuđivanost, to što je okrivljeni zaslužan građanin i što je učinio puno za vatrogastvo u Makarskoj, a i šire. Činjenicu da uživa povjerenje građana prihvatili smo kao otegotnu okolnost jer je činio nešto što ne treba. Smatrali smo i da rad za opće dobro ne bi bio primjeren jednoj osobi koja u tako maloj sredini uživa ugled. Ovo će biti dovoljno upozorenje da ne čini kaznena djela. Uvjereni smo da neće. To se dogodi svakom", zaključio je Lozina.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.