Sarkozy danas stiže u Maroko, otvara radove na novoj superbrzoj željezničkoj liniji

FRANCUSKI predsjednik Nicholas Sarkozy danas dolazi u Maroko kako bi nadgledao početak izgradnje nove TGV superbrze željezničke linije, koja će Casablancu povezivati s Rabatom i Tangerom, prenosi BBC.

Dogovor Francuske i Maroka o izgradnji željezničke pruge potpisan je prilikom Sarkozyjevog prvog posjeta toj sjevernoafričkoj zemlji, u listopadu 2007. godine.

Za projekt je osiguran budžet od oko četiri milijarde dolara, a vlakovi bi trebali početi s vožnjom do 2015. godine.

Marokanska vlada rekla je kako će ovaj projekt izgradnje poboljšati ekonomske odnose između dviju zemalja, a dužnosnici se nadaju kako će linija dugačka 350 kilometara poboljšati i državnu infrastrukturu.

No, bivši ministar financija Mohamed Berrada smatra kako je projekt jednostavno bacanje novaca, dodajući kako bi se taj novac trebao uložiti u bitnije probleme, kao što su borba protiv visoke stope nepismenosti i siromaštva koje u Maroku vlada.

Maroko je za projekt od francuskih banaka i saudijskih fondova za razvitak morao posuditi oko dvije milijarde dolara, a kako sociolog Karim Tazi tvrdi, ostatak duga podmirivat će buduće generacije. Neki analitičari dovode u pitanje stvarnu potrebu dubljeg zaduživanja Maroka kako bi se vrijeme puta od Casablance do Tangera smanjio sa pet na dva sata i deset minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.