Samo trećina Hrvata zna da se cijepljenjem mogu spriječiti zarazne bolesti

Foto/Index: Pixsell/Tomislav Miletić/Eurobarometar

EUROBAROMETAR, služba Europske komisije za istraživanje javnog mnijenja, u ožujku ove godine provela je prvu veliku anketu koja se tiče teme vakcina. Istraživanje je provedeno u svih 28 članica Europske unije od 15. do 29. ožujka, a sudjelovalo je 27.524 ispitanika. U Hrvatskoj je o temi vakcina ispitano 1010 građana, pokrivene su sve dobne i socijalne skupine, a rezultati koje je dobio Eurobarometar su prilično zabrinjavajući.

Naime, Eurobarometar je istraživanje provodio u pet ključnih kategorija, a to su 1. poznavanje zaraznih bolesti, 2. učestalost cijepljenja, 3. poznavanje cjepiva, 4. stavovi prema cijepljenu i 5. informacije o cijepljenju, a Hrvati su u svakoj od tih pet kategorija ispod prosjeka Europske unije.

Tek 35 posto Hrvata zna da se zarazne bolesti mogu spriječiti cijepljenjem

Kada je riječ o poznavanju zaraznih bolesti, prosječno je 53 posto građana EU-a znalo točno odgovoriti na pitanja o meningitisu, a samo 29 posto Hrvata. O hepatitisu je točno odgovaralo u prosjeku 40 posto građana EU-a, no tek 30 posto Hrvata. Kada je riječ o ospicama, točne podatke o ovoj zaraznoj bolesti u prosjeku zna 37 posto građana EU-a, no samo 24 posto Hrvata.

Tek 35 posto Hrvata zna da spomenute bolesti mogu biti spriječene cijepljenjem, dok je EU prosjek 52 posto. Hrvati su daleko ispod europskog prosjeka i kada je riječ o tome znaju li jesu li oni ili članovi njihovih obitelji u proteklih godina primili neko cjepivo, kao i posjeduju li karticu cijepljenja.

Hrvati većinom netočno misle da cjepivo često izaziva nuspojave

71 posto Hrvata je odgovorilo kako misli da se cjepiva strogo ispituju prije dobivanja odobrenja za uporabu (što je točno), dok je 80 posto ispitanih u cijelom EU znalo točno odgovoriti na pitanje o tome. 64 posto Hrvata je uvjereno da cjepiva mogu često izazvati ozbiljne nuspojave, što je netočno, dok je taj pogrešni stav u EU prosjeku na 48 posto. 42 posto Hrvata, manje od polovice, misli da je važno za sve da se prime rutinska cjepiva (prosjek EU-a je 49 posto), a 45 posto Hrvata misli da su cjepiva važna i za zaštitu drugih ljudi (prosjek EU-a je 56 posto).

Zabrinjavajuće je i što se o cijepljenju čak 7 posto Hrvata informira na društvenim mrežama (prosjek EU-a je 5 posto), no ipak će velika većina od 78 posto pitati svog liječnika opće prakse ili pedijatra kada je riječ o djeci (prosjek EU-a je 79 posto).

Eurobarometar - istraživanje o cijepljenju by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.