SAD zabranjuje objavu fotografija zlostavljanja zatvorenika

AMERIČKI ministar obrane Robert Gates zaustavio je daljnje objavljivanje fotografija američkih vojnika koji zlostavljaju strane zatvorenike. Američka administracija podnijela je zahtjev Vrhovnom sudu da zabrani objavljivanje fotografija. Zahtjev se odnosi na četrdesetak slika vojnika i zatvorenika, od koji su neke snimljene u Afganistanu i Iraku.

U listopadu je Kongres novim zakonom Gatesu proširio ovlasti kako bi zaustavio objavljivanje spornih fotografija. Glasnogovornik Pentagona rekao je da se ta odredba odnosi na slike korištene u istrazi koja je trajala od 2001. do 2009. godine te da bi objavljivanje tih slika ugrozilo američke vojnike.

"Objavljivanje tih fotografija ugrozilo bi američke građane, američke vojnike i zaposlenike Američke vlade izvan SAD-a", rekao je stranim medijima.

Američki predsjednik Barack Obama ranije je osudio zaustavljanje objave fotografija, ali se predomislio u svibnju ove godine rekavši da "objava tih fotografija nikome ne bi koristila, a mogla bi naštetiti ugledu SAD-a".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.