Ruskom kritičaru (70) Putinovog rata u Ukrajini prijeti tri godine zatvora

Foto: EPA

OTVORENOM kritičaru Kremlja i aktivistu za ljudska prava Olegu Orlovu (70) sudi se zbog navodnog kršenja novog ruskog zakona osmišljenog kako bi se ugušila kritika ratnih napora Rusije.

Orlov je jedan od najuglednijih aktivista za ljudska prava u Rusiji koji otvoreno kritizira rat u Ukrajini i "rat" koji Kremlj vodi protiv neistomišljenika u zemlji.

Orlovu prijeti do tri godine zatvora zbog opetovanog "diskreditiranja" ruske vojske, piše BBC.

"Tvrditi da je rat u Ukrajini u interesu međunarodnog mira je obična besmislica"

Otkako je u veljači 2022. započela ruska invazija na Ukrajinu, tisuće Rusa je procesuirano prema novim zakonima.

"Članak po kojem mi se sudi je 'Javno djelovanje usmjereno na diskreditaciju uporabe ruskih oružanih snaga za zaštitu interesa Ruske Federacije i njezinih građana te očuvanje međunarodnog mira i sigurnosti'", rekao je Orlov za BBC prije suđenja.

"Prije svega, ruski Ustav jamči slobodu govora. Napisao sam članak u kojem sam iznio svoju ocjenu događaja. Progon za to je kršenje Ustava. Drugo, ono što se događa u Ukrajini, budimo jasni i nazovimo to ratom, protivno je interesima Rusije i ruskih građana. Što se tiče 'očuvanja međunarodnog mira i sigurnosti', to je šala. Podsjeća me na Georgea Orwella 'Rat je mir' i 'Sloboda je ropstvo'. Tvrditi da je rat u Ukrajini u interesu međunarodnog mira je obična besmislica", govori 70-godišnji aktivist.

U stvarnosti, Rusi koji javno kritiziraju rusku vlast preuzimaju velik rizik. Ruske vlasti sastavile su pozamašnu paletu represivnih zakona koji se mogu koristiti za kažnjavanje kritičara vlade i protivnika ruskog rata u Ukrajini.

"Ruska vlada želi kontrolirati misli ljudi"

Suđenje Orlovu izazvalo je međunarodnu osudu. Vijeće Europe, najstarija europska politička organizacija čiji je cilj podržati demokraciju i ljudska prava diljem kontinenta, ocijenilo je slučaj kao "izigravanje pravde".

"Ruska vlada želi kontrolirati misli ljudi. Želi imati samo mišljenja koja su u skladu s njihovom politikom, čak i kada je u pitanju odluka o započinjanju rata. Važno je da su poruke koje dolaze od svih nas koji pratimo što se događa u Rusiji snažne i jasne da je to neprihvatljivo", rekla je BBC-ju Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.