Rusija zanijekala da u Siriji koristi zabranjene kazetne bombe od kojih masovno stradavaju civili

Screenshot: YouTube

RUSIJA je zanijekala uporabu kazetnih bombi u naseljenim područjima Sirije te ponovo istaknula da bi u rješavanju krize u toj zemlji, razorenoj ratom koji je ušao u petu godinu, trebali sudjelovati Iran, Egipat Jordan, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, javljaju agencije.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao da njegova zemlja ne vidi smisao u pružanju vanjske potpore Siriji bez sudjelovanja Irana.

Dok traju rasprave o tome koji bi svjetski čimbenici trebali sudjelovati u političkom rješavanju rata u Siriji, Rusija nastavlja svoj vojni angažman u toj zemlji. Prema priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, Rusija je u posljednja 24 sata u Siriji izvela 53 zračna napada u kojima je pogodila 72 mete.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova u međuvremenu je priopćila da su se razne oružane skupine, uključujući i Islamsku državu (IS), okupile u blizini granica s Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Kazetne bombe zabranjene su od 2010. godine, a posebno su opasne za civilno stanovništvo. Jedna bomba sastoji se zapravo od više bombi, a često se dogodi da ne eksplodiraju pri padu pa ostaju opasnost još godinama poslije. Jedan jedini projektil može se sastojati od stotina manjih bombi koje se mogu raspršiti na širokoj površini. Ovakvu vrstu bombi razvila je Njemačka za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.