Rusija optužuje Japan za napetosti oko otoka zbog kojeg se svađaju od 1945.

Foto: EPA

RUSIJA je u optužila Japan da potiče napetost u vezi s pitanjem Kurilskih otoka, prije posjeta premijera Shinza Abea koji s predsjednikom Vladimirom Putinom treba razgovarati o tom teritorijalnom sporu iz vremena Drugog svjetskog rata.

Zbog pitanja četiriju otoka Južnih Kurila koje Japan zove Sjeverni teritorij a koje je Sovjetski Savez anektirao 1945., dvije zemlje sve dosad nisu potpisale mirovni ugovor.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je pozvalo japanskog veleposlanika u Moskvi i obavijestilo ga da Rusija nedavne japanske izjave smatra "pokušajem umjetnog poticanja napetosti" u vezi s mirovnim ugovorom.

Ministarstvo navodi japanske izjave u kojima se kaže da se stanovnici Kurila trebaju pripremiti za povratak otoka Japanu, da se odustaje od zahtjeva za odštetu koju bi Rusija trebala platiti nekadašnjim japanskim stanovnicima i Abeovu izjavu da će 2019. biti godina u kojoj će se riješiti pitanje mirovnog ugovora.

"Takve izjave grubo iskrivljuju bit onoga o čemu su se dogovorili ruski i japanski čelnici kako bi ubrzali pregovore" i "zbunjuje" javnost u objema zemljama, dodaje ministarstvo.

Ruska diplomacija predbacuje Japanu da želi "nametnuti svoj scenarij" o načinu rješavanja spora.

Stajalište Moskve o Kurilima nije se promijenilo i Japan mora prihvatiti posljedice Drugog svjetskog rata, pa tako i ruski suverenitet nad otocima, ističe ministarstvo.

Japanski premijer treba posjetiti Rusiju oko 21. siječnja kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom, objavile su ruske agencije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.