VIDEO Rusi rade sulude stvari na bojištu. To je dokaz da i oni imaju velikih problema

Screenshot: Twitter

Top bez kupole 2A28 poskoči nekoliko centimetara svaki put kad puca. To je problem. Upravo kad se pomisli da ruskoj vojsci, koja evidentno oskudijeva s opremom, ipak ne može očajnički nedostajati vatrene moći, oni izmisle neko novo bizarno i nezgrapno improvizirano oružje, piše Forbes.

DIY vozila i artiljerija koja se pojavila na ruskoj strani više od tisuću kilometara dugog fronta tijekom 28-mjesečnog rata Rusije protiv Ukrajine uključuju: oklopne transportere s raketnim modulima preuzetim s helikoptera; kamione opremljene mornaričkim raketama protiv podmornica; "kornjača tenkove" s protudronskim granatama izrađenim od lima i jurišne motocikle obložene istim limom.

Ali improvizirani top koji je debitirao na ruskim društvenim mrežama prošlog tjedna možda je najčudniji i najmanje učinkovit od ovih sklepanih oružja. To je 2A28 niskotlačni top kalibra 73 milimetra, koji su neki domišljati ruski tehničari skinuli s borbenog vozila BMP-1 iz 1960-ih i zavarili na grubo izrađenu podlogu kako bi ga se moglo vući.

Kad top poskoči...

Jedan video "golog" 2A28, koji je inače smješten u oklopnoj kupoli gusjeničara BMP-1, prikazuje vojnika kako čuči iza topa, puni ga i ispaljuje brzinom od jedne granate svakih nekoliko sekundi. Drugi prikazuje 2A28 kako se vuče iza kamiona koji ga prevozi.

Ako ste impresionirani, pogledajte pažljivije. Top bez kupole 2A28 poskoči nekoliko centimetara svaki put kad puca. To je problem. Kako bi smjestili top kalibra 73 milimetra u BMP-1 težak 15 tona, dizajneri 2A28 smanjili su tlak unutar cijevi, što je rezultiralo laganim oružjem s malim trzajem – ali njemu nedostaje preciznosti na udaljenostima većim od nekoliko stotina metara. Ispalite li top s tla bez koristi od oklopnog trupa koji pruža stabilnost, ta će preciznost biti daleko lošija.

Sve to znači da bi improvizirani poljski top 2A28 mogao djelovati protiv velikih, nepomičnih ciljeva koji su udaljeni najviše nekoliko stotina metara. Ali vjeruju li ruski vojnici doista da će moći vući poljski top kalibra 73 milimetra s niskim tlakom preko ničije zemlje prepune dronova kako bi ga doveli u učinkoviti domet pucanja?

Ruski tenkovi od pedeset tona bore se za preživljavanje protiv ukrajinskih rojeva dronova. Neoklopljeni poljski top vučen iza kamiona još je ranjiviji.

Značajni gubici na strani Rusa

Nije teško razumjeti zašto Rusi eksperimentiraju s improviziranim 2A28 topovima iako su ti topovi osuđeni na nepreciznost i ranjivost. Rusi su krenuli u rat protiv Ukrajine u veljači 2022. s oko 4 tisuće haubica i raketnih bacača. Izgubili su najmanje 1400 takvih topova i bacača zbog ukrajinskih akcija.

Da, Rusi mogu graditi nove artiljerijske komade i obnavljati stare iz razdoblja Hladnog rata iz dugotrajnih skladišta. Ne, vjerojatno ne mogu dovoljno brzo proizvesti zamjenska oružja kako bi nadoknadili sve veće gubitke. Neprestana potreba za vatrenom moći na bojištu znači da će vojnici na prvoj liniji i dalje morati improvizirati.

Alternativa je ne činiti ništa – i riskirati napad na ukrajinske položaje bez vatrene potpore umjesto uz nepreciznu i ranjivu vatrenu potporu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.