Rusi izveli 20-ak zračnih napada na ISIS, a SAD preko 7000: Oni nisu ništa postigli, zašto bi Rusi?

Screenshot: YouTube

ZRAČNI napadi u Siriji prva je ruska vojna akcija izvan granica bivšeg Sovjetskog saveza još od kraja Hladnog rata, piše BBC.

Iako je Rusija objavila da su zračni napadi bili uspješni, postavlja se pitanje što oni točno mogu učiniti protiv ISIS-a, a što SAD-u i saveznicima nije pošlo za rukom iako su napravili preko 7.000 zračnih napada. Štoviše, čak i oni najoptimističniji sve te silne napade SAD-a i saveznika u najbolju ruku mogu reći da su imali ograničen uspjeh.

Za razliku od njih, Rusi su još na dvoznamenkastoj cifri koja iznosi nešto više od 20 zračnih napada u dva dana. Zašto netko misli da bi Rusi mogli imati više uspjeha?

Za razliku od SAD-a i zapadnih saveznika, Rusima je primarni cilj zaustaviti vojni pritisak koji prijeti rušenjem Bashara al Assada, a oni koji prijete njegovim rušenjem nisu samo borci Islamske države.

Iako ruske zračne snage nisu toliko napredne kao najnapredniji avioni koje posjeduje SAD  i neke zapadne zemlje, Rusija u Siriji, za razliku od SAD-a, ima jednu drugu veliku prednost.

Naime, glavna slabost SAD-a i saveznika jest činjenica što nemaju praktički nikakve vojne trupe u Siriji. Zračnim napadima se može puno postići, ali trupe na kopnu su te koje zauzimaju teritorij. Bez njih zračni napadi imaju ograničenu učinkovitost.

Ruski zadatak je konsolidirati vlast Assada, a ne poraziti ISIS


Za razliku od SAD-a, Rusija ima podrški vladajućeg režima Bashara al Assada i njegove vojske. Iako je riječ o vojsci koja je u ratu pretrpjela ogromne gubitke, u lokalnim mjerilima riječ je o sili sa kojom se može računati. Pomoću ruske opreme i zračnih snaga vladine snage mogu postići značajne uspjehe protiv bilo kojeg trenutnog neprijatelja.

Uz to, sirijska vojska može Rusima pružiti ogromnu količinu informacija s terena. Zbog svega toga, ključni ruski zadatak je konsolidirati vlast Bashara al Assada, popustiti pritisak koji ga steže i osigurati da on bude faktor u budućim diplomatskim rješenjima.

Upravo zbog činjenice što im je održavanje Assadova režima na prvom mjestu, može se očekivati da će Moskva napadati bilo kojeg neprijatelja režima, a to znači i Slobodnu sirijsku vojsku.

Za razliku od američkih zračnih napada, ruski napadi u Siriji nemaju za primarni cilj poraziti neprijateljske snage niti omogućiti Assadu da povrati kontrolu nad teritorijem kojeg je izgubio. One su tu da Assadu kupe vrijeme kako bi promijenile regionalne kalkulacije kad je u pitanju Sirija. A u tome ruske zračne snage mogu imati odlučujući utjecaj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.