Revolucija u liječenju bolesti: Miš postao prva životinja s otkrivenim cijelim genomom

SJAJNA stvar za znanost i medicinu događa se ovih dana, jer su znanstvenici uspjeli kompletirati i istražiti cijeli mišji genom koji će izrazito pomoći u borbi protiv "ljudskih" bolesti.

Nakon 10 godine duge potrage za cijelim mišjim genomom, znanstvenici su pustili "bijeli dim" i objavili rad u kojem objašnjavaju cijeli genetički kod životinjice, a on se u 75 posto poklapa s onim ljudskim. Tim otkrićem liječnici će lakše moći istraživati nove načine liječenja mnogih bolesti, jer sada mogu razlučiti što je zajedničko, a što različito kod ljudi i miševa, pišu svjetski mediji.

Miš je postao prva životinja kojoj su znanstvenici složili cijelu genetičku "krvnu sliku"

Miš je ovom objavom postao drugi sisavac, nakon što je objavljen kompletni ljudski genom, koji se može pohvaliti sa svojom potpunom genetskom "krvnom slikom". Djelomične genomi objavljeni su za čimpanze, pse, štakore, mačke i mnoge druge životinje. Ovo otkriće je bitno i zbog toga što se istraživanja bolesti i njihova razvoja najčešće obavljaju na ovom sisavcu, a samo neke od bolesti čije liječenje je isprobavano na mišu su rak, dijabetes i srčane bolesti.

"Poznavanje potpunog genoma je izrazito bitno, jer će nam pomoći da identificiramo gene koji su zajednički svim sisavcima", rekao je profesor sa Sveučilišta u Oxfordu i koautor u ovoj studiji Chris Ponting te dodao kako je to važno i zbog razlikovanja koji su geni zajednički ljudima i miševima, a koji su različiti.

Pet tisuća različith gena

Oko 75 posto genetskog koda je jednako miševima i ljudima, no oko pet tisuća gena je u različitoj evoluciji ova dva sisavca ostalo različito. "Tek kada smo složili cijeli mišji genetski kod shvatili smo da smo promašili u mnogim genima pronađenima samo kod te životinje, ali ne i kod ljudi", zaključio je Ponting.

I.Kri.
Foto: Wikimedia

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.