Rastu tenzije zbog otmice tankera, britanski ministar poslao upozorenje Iranu

Foto: EPA

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt poručio je danas kako bi incident s naftnim tankerom u Hormuškom tjesnacu mogao biti znak da je Iran krenuo "opasnim putem ilegalnog i destabilizirajućeg ponašanja”, javlja BBC.

Nakon što je Iranska revolucionarna garda objavila da je otela britanski tanker Stena Impero, a tvrtka vlasnik tankera izjavila kako ne može stupiti u kontakt s članovima posade, reagirale su i ostale europske države te SAD.

Britanski ministar poručio kako ne razmatraju vojne opcije

Naime, tanker Stena Impero ovog petka okružila su četiri plovila i helikopter Iranske revolucionarne garde. Britanski ministar vanjskih poslova Hunt rekao je kako sloboda plovidbe ne smije biti ometana te je upozorio na "ozbiljne posljedice” ako se situacija brzo ne riješi.

"Ne razmatramo vojne opcije. Razmatramo diplomatske načine da riješimo situaciju”, rekao je Hunt. 

Iran tvrdi da se tanker sudario s ribarskim brodom

Iranska državna agencija IRNA ranije je već objavila kako je tanker zaplijenjen nakon što se sudario s ribarskim brodom te da je plovio u pogrešnom smjeru. Novinska agencija Fars je, pozivajući se na službene izvore, izvijestila da je tanker sudjelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć.

Vlasnici tankera tvrde da je plovio u skladu sa svim pravilima te da je bio u međunarodnim vodama kad je opkoljen. Među 23 člana posade, koji su indijske, ruske, latvijske i filipinske nacionalnosti, navodno nema ozlijeđenih.

Britanska vlada izdala upozorenje za brodove da ne plove u regiji

Glasnogovornica vlade Velike Britanije izjavila je za BBC: "Savjetovali smo brodovima koji plove pod zastavom Velike Britanije da privremeno izbjegavaju plovidbu ovim područjem.”

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif napisao je pak na Tweeteru da Velika Britanija "mora prestati biti pomagač '#EconomicTerrorism of the US'" (ekonomskom terorizmu SAD-a). Također je dodao kako Iran garantira sigurnost plovidbe u Zaljevu i Hormuškom tjesnacu.

"Za razliku od gusarstva na Gibraltaru, naša akcija u Perzijskom zaljevu je očuvati međunarodna pravila plovidbe”, rekao je. Naime, objava o zapljeni u petak navečer slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1. Britanske pomorske snage su 4. srpnja zaplijenile tanker Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji, čime je kršio sankcije Europske unije.

Kao osveta za zapljenu Grace 1, Iran je zaprijetio da će zaplijeniti britanski naftni tanker. Tjedan dana kasnijoj iranski brodovi pokušali su omesti britanski tanker koji je prevozio naftu, no Kraljevska mornarica Velike Britanije ih je upozorila, tvrde iz britanskog ministarstva obrane. Iran je opovrgnuo pokušaj zapljene. 

Odnosi između SAD-a i Irana su se pogoršali već ranije

No, ovaj posljednji incident utječe i na već prethodno narušene odnose između SAD-a i Irana. Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine, kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. godine i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile gospodarstvu te zemlje.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama, koje su mu obnovile sankcije, već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Napetosti su se dodatno zaoštrile proteklih mjeseci zbog napada na tankere za koje Sjedinjene Države optužuju Iran, koji to odbacuje, kao i iransko uništavanje američke bespilotne letjelice.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je u posljednji trenutak povukao naredbu za napad na Iran koja je trebala biti odmazda za rušenje američkog drona.

SAD: Velika Britanija je meta rastućeg nasilja Irana

Glasnogovornica nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće izjavila je da je  incident s tankerom Stenu Impero drugi put u samo tjedan dana dokaz da je Velika Britanija meta "rastućeg nasilja” Irana.

Predsjednik Donald Trump izjavio je kako će razgovarati s Velikom Britanijom.

A reagirale su i europske zemlje. Francuska i Njemačka pozvale su iranske vlasti da odmah oslobode Stenu Impero. Njemačko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je neopravdano sprječavanje puta tankera te dodalo da zapljena dodatno pogoršava već ionako napetu situaciju.

Iz francuskog ministarstva vanjskih poslova upozorili su kako zapljena tankera nanosi štetu potrebnom smanjenju tenzija u regiji.

No ovaj posljednji incident tek je jedan u nizu već uzavrelih odnosa u Perzijskom zaljevu. Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Trumpova odluka da se povuče iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom te da ponovo uvede sankcije utječe na iransku ekonomiju. I Iran sada uzvraća.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.