Puljak: Struktura gostiju u Splitu se promijenila, ali ne preko noći

Foto: Društvene mreže, Hina

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak se na Facebooku osvrnuo na "divljanje" gostiju ove sezone u Splitu i na prozivke koje zbog toga stižu od pojedinih gradskih zastupnika.

Puljka je prije dva dana prozvao potpredsjednik splitskog HDZ-a Ivica Budimir te rekao da je Puljak prošle sezone rastjerao portugalske svirače s Marmontove, a da danas "Puljka i Bojana Ivoševića ne čujemo".

Ivošević: Turistima naplaćeno preko 30.000 eura kazne

"Prije samo pet godina Split je bio dobitnik titule šampiona turizma, a danas je žrtva razuzdanih turista. To znači da se nekada itekako moglo kvalitetno upravljati turizmom, dok je danas grad prepušten stihiji koja ga pustoši", komentirao je HDZ-ovac.

Stanovnici Splita se od početka sezone žale da pijani turisti spavaju na ulicama, uriniraju po centru grada te na druge načine ometaju javni red i mir. Također, državni tajnik iz HDZ-a Tonči Glavina također je kritizirao gradsku vlast zbog ponašanja turista.

"Split ovih dana pogađa rezultat dvogodišnjeg nerada i nezainteresiranosti gradske vlasti na teme upravljanja i razvoja održivog turizma! Nažalost, grad Split uopće nema turističku politiku i logično je da se u tim okolnostima grad pretvara u destinaciju koja nije poželjna našim gostima, a posebno ne ni našim građanima."

"Najveći domet turističke politike gradonačelnika Puljka je kako uzeti novac iz budžeta Turističke zajednice i s njim platiti komunalne redare. Kvalitetna turistička politika je puno više od pukog bavljenja posljedicama. Uspješan gradonačelnik turističke destinacije kao što je grad Split bi se turizmom trebao baviti doslovno svaki dan", među ostalim je rekao Glavina.

 

Jučer je Puljkov zamjenik Bojan Ivošević na Facebooku objavio da je u prvih 28 dana ljetne sezone turistima naplaćeno preko 30.000 eura kazne. Dotaknuo se i policije i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića pa rekao da je on mogao u Splitu vidjeti kapitulaciju MUP-a.

Sada je situaciju komentirao Puljak.

Puljak: Činjenice su i to da nam se struktura gostiju promijenila, i to ne preko noći

Puljak je na Facebooku naveo da, prema posljednjim podacima Turističke zajednice, Split bilježi rast u noćenjima i dolascima turista. 

"Paralelno imamo i porast broja iznajmljivača. Sve ukazuje da je Split itekako poželjna turistička destinacija i da se na turizam oslanja velik broj naših građana. Turizam je i dalje generator koji pokreće ekonomiju našeg grada, županije, ali i cijele Hrvatske. To su činjenice, sa svim dobrim i manje dobrim posljedicama.

Činjenice su i to da nam se struktura gostiju promijenila, i to ne preko noći, ne ove ili prethodne godine, već se to događalo godinama. Upirati prstima u nekoga ili navoditi samo jedan razlog, potpuno je suludo. Kako to neki, kojima je turizam posao, predstavljaju, čak i tragikomično", objavio je gradonačelnik Splita na Facebooku.

"Sada svi govorimo o represiji u otvorenom, mediteranskom turističkom gradu. To rastužuje"

"Split je prepun gostiju raznih struktura, nacionalnosti, dobi i afiniteta. Mnogi uživaju u prirodi, kulturi, koncertima, festivalima. Hvale nas renomirani strani mediji. Da, zadnjih godina sve više mladih, među kojima ima i onih koji se ponašaju neprimjereno i neprihvatljivo.

Svjesni toga, još ove zime krenuli smo u proces izrade nove Odluke o javnom redu i miru i prvi put aktivirali jedine alate i resurse koji su lokalnoj samoupravi na raspolaganju. Komunalni redari aktivno i prema svojim ovlastima provode SVE mjere koje su im na raspolaganju i pritom se suočavaju sa situacijama koje nisu ugodne.

Barove i noćne klubove u zaštićenom UNESCO području odobrili su konzervatori. Jesu nas pitali što mislimo o tome? Ne. I od toga sve počinje.

Sada svi na žalost govorimo o represiji u otvorenom, mediteranskom turističkom gradu, i to rastužuje. Komunalni redari i policija zaduženi su za provođenje Odluke o javnom redu i miru, dok je provođenje Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u domeni isključivo policije. Ovo nije prebacivanje odgovornosti i siguran sam da splitska policija radi koliko može s ljudima koje ima", napisao je Puljak na Fejsu.

"Život u staroj gradskoj jezgri u sezoni nije lak"

"Sastajali smo se u pripremi sezone, sastat ćemo se i sutra te ćemo vidjeti što još zajedno možemo učiniti. Ali činjenica je da su njihove ovlasti šire i da svi očekujemo njihov veći angažman. S Turističkom zajednicom smo pripremili i tražili pojačano i ciljano informiranje o pravilima ponašanja koja vrijede za sve.

Život u staroj gradskoj jezgri (SGJ) u sezoni nije lak. SGJ privlači svake godine sve više gostiju, a mi činimo sve što možemo da uskladimo potrebe stanovnika i želje turista. Turizam se događa ne samo u SGJ već u cijelom Splitu, od Slatina do Srinjina. Tisuće gostiju nam dolaze, još uvijek smo, pored svih drugih gradova i zemalja, poželjna destinacija mnogima i svi su nam gosti dobrodošli.

Kako bi Split ostao otvoren i privlačan grad ugodnog života, koncentrirajmo se svatko na svoj posao i okvire ovlasti. Špica sezone je pred nama. Gradska uprava će provoditi sve one mjere koje su nam na raspolaganju da suživot građana i turista u sezoni protekne što lakše i ugodnije za sve.

Bilo bi lijepo da se svi zajedno koncentriramo na to", objavio je gradonačelnik Splita na Facebooku.

Prema posljednjim podacima Turističke zajednice, Grad Split bilježi rast u noćenjima i dolascima turista. Paralelno...

Objavljuje Ivica PuljakČetvrtak, 29. lipnja 2023.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.