Psihijatar za Index: Muškarci češće imaju psihopatske crte i ubiju djecu iz osvete

Harald Kopitz, koji je ubio svoje troje djece. Foto: Facebook

HARALD KOPITZ, 56-godišnji Austrijanac iz Beča koji živi i radi u Zagrebu, ubio je noćas u naselju Mlinovi svoje troje djece. Ugušio je blizance u dobi od sedam i sina u dobi od četiri godine. Nakon toga je objavio poruku na Facebooku, a potom se pokušao ubiti trovanjem.

Index je razgovarao sa psihijatrom Klinike za psihijatriju Vrapče, dr. Goranom Arbanasom, koji je kazao kako nijedan psihijatar bez razgovora s osobom koja je takav zločin počinila ne može postaviti dijagnozu na temelju medijskih napisa. Međutim, kad je u pitanju ubojstvo djece koje počini roditelj, rekao je da se tu radi o dvije moguće situacije, dok se treća događa vrlo rijetko - a ta je da osoba ima duševne poremećaje.

Dr. Arbanas: Tri su situacije koje dovode do ovakvog čina

"U jednoj situaciji gdje roditelj naudi djetetu to je najčešće radi osvete, uglavnom prema drugom roditelju, to su osobe sa psihopatskim crtama. Druga situacija je ta da roditelj smatra da je u bezizlaznoj situaciji i odluči ubiti sebe, ali pritom smatra da nema izlaza ni za djecu, to zovemo prošireni suicid. To su potpuno različiti motivi i okolnosti. Treća je pak situacija da je riječ o duševnoj bolesti osobe, da osoba nije znala što čini, no to je najrjeđe slučaj. Svega je 4 do 5 posto počinitelja ovakvih ubojstava neubrojivo", istaknuo je za Index psihijatar Arbanas.

Za prvu situaciju, kad to čine zbog osobe, kaže da se tu češće radi o muškarcima, dok je tip proširenog suicida, kad osoba misli da je u bezizlaznoj situaciji, češći kod žena.

"Ako gledamo brojčano, muškarci češće imaju psihopatske crte i to čine iz osvete, da kazne drugog roditelja, pa će mu uzeti ono što mu je najvrjednije. Žene će češće učiniti prošireni suicid jer češće i skrbe o djeci, pa smatraju da su djeca ovisna o njima. Kad čovjek napravi prošireni suicid, zaključi da je i za djecu najbolje da ih ubije. Nemoguće je znati u konkretnom slučaju sad", rekao nam je dr. Arbanas.

"Kod osoba sa psihopatskim crtama moramo reagirati, tu se pojavljuju rizične situacije"

Navodi kako u prvoj situaciji, kod roditelja sa psihopatskim crtama koji ubije djecu iz osvete, tu kao društvo možemo i moramo reagirati.

"U takvim slučajevima, kod osoba sa psihopatskim crtama, moramo reagirati, tu se pojavljuju rizične situacije gdje se vide povišene tenzije kod osobe, iskazi ljutnje, bijesa, ljubomore, nezadovoljstva kod tih osoba i tad osobe bliske toj osobi trebaju reagirati. Znamo da je najbolji prediktor nečijeg ponašanja ranije ponašanje osobe. Ljudi koji jesu zlostavljači, za njih je veća šansa da će oni napraviti tako nešto", istaknuo je.

Pitali smo ga kako se mogu prepoznati takve osobe.

"To su osobe koje imaju psihopatske crte, za koje kažemo da imaju antisocijalni poremećaj ličnosti. Ta je osoba egoistična, razmišlja samo o sebi, ako nešto vidi, za sebe neku korist, do nje će doći preko leševa. Ako napravi neka kaznena djela, onda nema osjećaj grižnje savjesti, kajanja, toj osobi nije žao što je to napravila, te su osobe sklone kršenju društvenih normi", naveo je.

Kako dolazi do proširenog suicida?

Za drugu skupinu, odnosno za one koji čine prošireni suicid kad misle da su u bezizlaznoj situaciji, dr. Arbanas kaže da su češće skloni depresiji.

"Nema specifičnog znaka koji bi govorio, ako nešto vidimo, da znamo da će osoba nešto napraviti. Svi ti znakovi su nespecifični, oni koji se mogu vidjeti kroz 100 drugih stvari. No promjene u ponašanju osobe, brze promjene raspoloženja, vidljive crne misli, razmišljanje osobe da u budućnosti ne vidi perspektivu, da nema izlaz, to su stvari koje govore da osoba ima depresivne simptome. Dio će razmisliti o suicidu, a mali dio će napraviti prošireni suicid", kazao je.

Psihijatar dao savjete kako prevenirati takve događaje

Zanimalo nas je kako pomoći, kako prevenirati takve strašne događaje.

"U situacijama kad imamo visokokonfliktne razvode, rizični su momenti kad osoba reagira impulzivno, agresivno, kad se dižu tenzije, ako imamo takvu situaciju, jedno od dobrih rješenja je uključiti treću osobu prilikom predaje djece od jednog roditelja drugome. Ta treća osoba može biti neki stručnjak ili neki zajednički prijatelj koji dobro poznaje oba roditelja, da bude tampon-zona, da se ne stvaraju konfliktne situacije. Jako je bitno znati da kao društvo nikad nećemo moći spriječiti da se takve stvari dogode, ali možemo smanjiti broj takvih situacija pravovremenim reakcijama, radom na tome da između roditelja ne budu pojačane tenzije. Ako je jedan roditelj sklon agresiji, eksplozivnosti, treba odmah kontaktirati stručnu službu da provodi nadzor", istaknuo je dr. Arbanas.

Kako nije mogao komentirati konkretan slučaj zbog neupućenosti u motive takvog monstruoznog čina, pitali smo ga što je sa slučajevima kad osoba unaprijed najavi suicid.

"Kod suicida netko dugo razmišlja o tome, ali nema nekog plana ili pak ima plan i tad mu bilo koji vanjski podražaj može biti okidač. U nekim situacijama pak osoba može reagirati u afektu, nešto se dogodi pa bez razmišljanja nešto napravi. To su suicidi u afektu, kad je osoba dodatno pod utjecajem droge ili alkohola", kazao je na kraju dr. Arbanas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.