Prosvjed protiv mjera u Amsterdamu otkazan, organizatori ne žele nasilje

Foto: EPA

NAKON što je na prosvjedu protiv strožih epidemioloških mjera u Rotterdamu izbilo nasilje, organizatori su odlučili otkazati najavljeni prosvjed u Amsterdamu.

"U Rotterdamu je nastao pakao", poručili su iz organizacije protiv epidemioloških mjera United We Stand Europe u objavi na Facebooku.

 

Policija koristila vodene topove i metke

Podsjećamo, prosvjed protiv epidemioloških mjera pretvorio se u nemire nakon što su prosvjednici kamenjem i pirotehnikom počeli gađati policiju, a zapaljena su i službena policijska vozila.

Napravljena je materijalna šteta, ozlijeđeno je najmanje sedmero ljudi, a više desetaka je uhićeno.

Policija je prosvjednike rastjerivala vodenim topovima i metcima, a nasilje u Rotterdamu osudio je i nizozemski ministar sigurnosti i pravosuđa.

Policija ranila dva prosvjednika

Dvoje ljudi hospitalizirano je u Roterdamu u petak, nakon što su zadobili teže ozljede kada je policija zapucala tijekom nasilnih prosvjeda protiv covid-potvrda, objavile su vlasti.

Roterdamska je policija objavila na Twitteru u subotu da je 51 osoba uhićena, od kojih su preko polovica maloljetnici.

"Dva su izgrednika ranjena mecima. Oni ostaju u bolnici", napisala je policija.

Gradonačelnik: Ovo se pretvorilo u orgiju nasilja

Gradonačelnik Roterdama Ahmed Aboutaleb kazao je da su se prosvjedi pretvorili u "orgiju nasilja". "Policija je bila prisiljena izvaditi oružje i pucati", kazao je na konferenciji za medije u subotu.

Nizozemski ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus priopćenjem je poručio da je"ekstremno nasilje" protiv policije i vatrogasaca u Roterdamu bilo "odvratno".

"Pravo na prosvjed vrlo je važno u našem društvu, ali ono što smo vidjeli prošle noći bilo je jednostavno kriminalno ponašanje", kazao je Grapperhaus.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.