Profesorica Šuica piše "uspijeh" i "svijetlo"

Foto:Pixsell/Sanjin Strukic

U SAMO dvije kratke rečenice Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu i od sutra povjerenica Europske komisije za demografiju i demokraciju, uspjela je počiniti čak dvije pravopisne greške, objavljujući svoj komentar hrvatskog ispunjavanja kriterija za ulazak u šengenski prostor.

Iako je radila kao profesorica engleskog i njemačkog jezika u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama te na fakultetu, a od 1996. do 2001. bila čak i ravnateljica dubrovačke gimnazije, jezična problematika joj očito predstavlja veliki izazov.

Podsjetimo, "ruskim" izgovorom engleskog jezika nije se proslavila prilikom izlaganja pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta te je portal Politico.eu u osvrtu na saslušanja kandidata za nove povjerenike i potpredsjednike Europske komisije Šuičino izlaganje ocijenio sa samo dvije zvjezdice od njih pet. Također, svrstana je među tri najgore ocijenjena kandidata.

Nepismena objava

No, Dubravka Šuica očito ima problema i s hrvatskim jezikom.

U svojem obraćanju putem Facebooka prije otprilike tjedan dana hrvatska članica Europske komisije napisala je: "Zeleno svijetlo za Schengen! Ovo je vazna odluka i veliki europski uspijeh Hrvatske! A sada #Council".

"Uspijeh" umjesto "uspjeh"

Tako je zbog problema sa shvaćanjem osnova pravopisa hrvatskog jezika umjesto imenice "svjetlo" napisala pridjev "svijetlo", a imenica "uspjeh" u njenoj jezičnoj inačici postala je "uspijeh".

Možda joj od svih jezika, kojima navodno vlada, njemački jezik ipak ide bolje?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.