Profesor iz Kijeva o napadu na dječju bolnicu: Vas napadaju hakerima, a nas raketama

Foto: EPA, Screenshot: N1

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, govorio je za N1 o jučerašnjem razornom ruskom zračnom napadu na Kijev, u kojem je poginula najmanje 41 osoba. Jedna od meta bila je i dječja bolnica.

“Rusija na bilo koji način pokušava uništiti našu zemlju i tu nema drugog objašnjenja. Vojnih ciljeva tu nije bilo. Svi udari u zadnje vrijeme pokazuju da je njihov cilj uništenje Ukrajine“, ističe profesor.

"Šanse za pregovore s Rusijom ne postoje"

Tvrdi da putanja kojom je projektil pogodio bolnicu ukazuje da je bio programiran da udari točno tamo. “Na toj lokaciji je najviše žrtava, kao i u rodilištu na drugoj lokaciji. Treća lokacija na kojoj ima mnogo poginulih je isto tako u centru grada gdje je raketa pogodila stambenu zgradu”, kaže.

“Kod vas napadaju dječju bolnicu hakerima, kod nas raketama”, dodao je.

Kamenjecki smatra da šanse za mirovne pregovore s Rusijom ne postoje: “Rusija pokušava govoriti samo jezikom ultimatuma, a svi posrednici ne inzistiraju na pitanju suvereniteta. Oni ne govore o tome da se Ukrajina mora vratiti u svoje granice. U toj situaciji sumnjam da će biti pozitivnog učinka”, kaže.

“Čitava priča oko susreta u Washingtonu pokazuje da nema nekog oduševljenja u daljnjem razvoju sigurnosnog sustava u Europi. Krahirao je i ne vidim nikakve varijante da se on vrati u normalu bez odgovarajućih promjena”, objasnio je profesor te dodao: “U Kijevu vlada mišljenje da odmazde mora biti. Takve stvari se ne mogu opraštati”, kazao je Kamenjecki.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.