Prinčič: Kupili smo zemljište na Pelješcu nakon intenzivnog proučavanja hrvatskih zakona

"POSLUJEMO transparentno i u potpunom skladu sa svim zakonima države", stoji u reakciji Matjaža Prinčiča, glavnog dužnosnika Emac Grupe za investicije, na  napise u medijima o kupovini 5 milijuna kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta na Pelješcu.

"Emac Capital sa sjedištem u Londonu upravlja s dva Illyrian Land Fonda - investitora u Dubi Stonskoj. Fondovi su, u skladu s ukupnim poslovanjem kompanije, kreirani s ciljem dugoročnog investiranja u nekretnine na rastućim tržištima (Slovenija, Hrvatska, Srbija i Gruzija). Investitori u oba fonda su veliki institucionalni investitori iz Londona i SAD-a, osiguravajuće društvo iz Izraela te mirovinski fond iz Danske.

"U Fondu nema pojedinaca iz Hrvatske i Slovenije"

Među investitorima nema fizičkih osoba, odnosno pojedinaca iz Slovenije i Hrvatske već se redom radi o institucionalnim investitorima verziranim u poslovima s nekretninama, koji su spremni na povrat investicije čekati duži vremenski period i u očekivanju prinosa većih od onih koje daju neki drugi oblici investiranja prihvatiti nešto više investicijski rizik.

Fondovima upravljaju Upravni i investicijski odbor (kojeg čine predstavnici investitora i vanjski suradnici - stručnjaci za nekretnine), a osobno sam samo jedan od članova ovog odbora. Sve naše odluke o investiranju moraju se temeljiti na stručnim analizama tržišta i projekta te provjerljivim podacima i tim smo se pravilom apsolutno vodili kod odluke o investiranju u Dubu Stonsku.

"Odluka o Dubi Stonskoj donesena je na osnovu intenzivnog proučavanja zakona i mogućnosti daljnjeg razvoja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije"

Struktura tvrtki (njih 28) u oba fonda kreirana je na osnovu savjeta najboljih svjetskih konzultantskih kući za najracionalniju strukturu poslovanja (KPMG, Deloitte Touche). Na taj način danas posluje oko 80 posto svjetskog globaliziranog gospodarstva. Sve tvrtke registrirane su u Hrvatskoj i u sto postotnom su vlasništvu fondova koji su registrirani u Nizozemskoj, zemlji koja striktno poštuje porezne zakone i zakone o sprječavanju pranja novca. Veliki broj registriranih kompanija rezultat je dakle isključivo optimizacije poslovno-porezne strukture našeg poslovanja i nema nikakve veze ni s čim drugim.

Odluka o investiciji u 4.1 milijun kvadratnih metara zemljišta u Dubi Stonskoj donesena je na osnovu intenzivnog proučavanja zakona i mogućnosti daljnjeg razvoja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Stoga odbacujemo bilo kakve špekulacije o tome da smo lokaciju kupili vrlo povoljno zahvaljujući političkim lobijima u Hrvatskoj i Sloveniji, tim više što su u doba kupovine lokacije tržišne cijene nekretnina dosezale svoju najvišu vrijednost. No, i pored visoke razine ulaganja mi vjerujemo da će se našim investitorima investicija dugoročno gledano isplatiti.

"Kada smo kupovali lokaciju bio je postavljen kamen temeljac za Pelješki most"

Na lokaciji u Dubi Stonskoj predviđamo, naime, resort ekološkog turizma visoke kvalitete, namijenjen klijenteli iz visoko razvijenih zemalja, čije dovršenje planiramo za nešto više od deset godina. Pritom želimo naglasiti kako se našom projektom ne predviđaju nikakvi zahvati na samoj obali, pa tako niti izgradnja marine, a realizacija projekta naravno ovisi o stvaranju svih potrebnih pravno-formalnih uvjeta za gradnju.

U trenutku kada smo kupovali lokaciju za izgradnju Pelješkog mosta bio je postavljen kamen temeljac, te se tada o njegovoj gradnji govorio kao o konačnom činu. Istina je da je izgradnja Pelješkog mosta od značaja za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju i njen daljnji turistički razvoj, pa je u tom kontekstu, ali naglašavamo samo u tom kontekstu, značajna i za našu lokaciju.

"Most Pelješac nije presudan za naš resort"

No, u našem konkretnom slučaju za uspjeh projekta most nikako nije presudan te odlučno odbacujemo sve špekulacije koje dovode u vezu našu investiciju i gradnju ovog most. Predviđeni most je je od lokacije, nadamo se budućeg resorta, udaljen više od 30 kilometara, dok se cesta koja povezuje most i Dubrovnik nalazi na oko pet kilometara od lokacije.

Mi vjerujemo da će Dubrovačko-neretvanska županija zbog sadašnjeg stupnja turističke razvijenosti i ogromnih neiskorištenih potencijala nastaviti stvarati preduvjete za daljnji razvoj, s mostom ili bez njega. Naša se investicija temelji prije svega na ovom uvjerenju i procjeni, što smo iskreno se nadamo ovim pojašnjenjem uspjeli argumentirati te time zaustavili daljnje špekulacije autora teksta u Jutarnjem listu koji cijeli niz konstrukcija o našim namjerama zapravo temelji na kuloarskim pričama i vlastitim nagađanjima, kojim mi ovom prilikom suprotstavljamo činjenice.

Što se ostalih netočnih navoda iz teksta tiče, recimo još i to da je za Dubu Stonsku bio potpisan samo jedan kupoprodajni ugovor, a ne više njih kako se navodi u Vašem članku, te su plaćanja bila izvršena preko bankovnog računa. Navodimo ovo kao ilustraciju činjenice da su u tekstu objavljenom u Jutarnjem listu te u razgovoru s autorom teksta objavljenom na portalu Index.hr čak i ovakve lako provjerljive činjenice prezentirane s određenom zadrškom i upitnikom, kao da je nešto napravljeno mimo zakona, tajno ili na temelju nekih skrivenih motiva. Ovakvom nam je iskrivljenom interpretacijom učinjena šteta i možemo se samo nadati da će nakon ovog pojašnjenja špekulacije stati", navodi se u reakciji koju član uprave Grupe zadužen za investicije

A.B.
Foto: screenshot POP TV

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.