Prije godinu dana dogodio se najgori preljub u hrvatskoj politici

Foto: Hina

PRIJE točno godinu dana došlo je do najgoreg preljuba u hrvatskoj politici. Koalirali su HDZ i HNS. Iako se o njihovoj tajnoj vezi mjesecima šaputalo, oni su to odlučno odbacivali.

No tog 7. lipnja 2017. godine stvari su postale jasne. Središnji odbor HNS-a tu je srijedu navečer velikom većinom glasova izglasao potporu koaliciji s HDZ-om. Od 107 prisutnih članova HNS-ova Središnjeg odbora, za koaliciju s HDZ-om glasalo je 78, dok je 20 članova bilo protiv, a devet je bilo suzdržano.

Bilo je to prilično glatko izglasavanje nečega od strane ljudi koji su se samo nekoliko dana prije grozili ikakvih veza s HDZ-om. Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, bio je, primjerice, autor neduhovite dosjetke o Titanic-vladi, kako je zvao koaliciju HDZ-a i Mosta. Samo koji tjedan prije HNS je bio kolovođa izglasavanja nepovjerenja ministru Zdravku Mariću.

HNS se gnušao povezivanja s HDZ-om. A onda su koalirali

Isti taj Vrdoljak se gnušao ikakvih povezivanja s HDZ-om. Štoviše, one koji su HNS povezivali s Plenkovićevom strankom nije se libio zvati lažljivcima.

"Petrovljev trbuhozborac Grmoja ne prestaje lagati pa tako ponovno širi fake news o dogovoru HNS-a i HDZ-a, ali ne mogu reći da me to nešto posebno iznenađuje.

Lagala je ta družina i nakon potpisa javnog bilježnika, lagali su i nakon 7 jamstava, lagali su i kad su zaustavili reformu kurikuluma - pametnom dosta!

Ja se svojih stavova, za razliku od ekipe koja je izrasla iz pokreta Željke Markić, Hrasta i Grozda, čvrsto i dosljedno držim - nema preslagivanja s HDZ-om!

Au revoir Božo!" napisao je Vrdoljak početkom svibnja prošle godine.

Tek mjesec i koji dan kasnije stranka koju vodi stupit će u koaliciju s HDZ-om i tako postaviti nove standarde kada je o politikantstvu i borbi za fotelju riječ. Jasno, veliki zaokret HNS-ovci su i tada i danas objašnjavali strahom od izbora i borbom za kurikularnu reformu.

Koalicija HNS-a i HDZ-a, taj brak koji je mnogima bio nezamisliv, potpuno je preokrenula hrvatsku politiku. Davor Ivo Stier, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova sam je dao ostavku zbog ove koalicije. To je bio početak razmimoilaženja njega i Plenkovića koji će se nastaviti s Istanbulskom konvencijom, a eskalirati na nedavnom saboru HDZ-a kad je Stier, govoreći o klijentelizmu, napao sam vrh stranke. Priča o Stieru i Plenkoviću nije ni blizu kraju, a Stier ne isključuje mogućnost da jednom preuzme stranku.

Koalicija HDZ-a i HNS-a ipak nije bila dovoljna za stabilnu većinu. Dapače, nakon što je protiv ovakve koalicije bilo nekoliko zastupnika, nije bila dovoljna ni za kakvu većinu. Posljednjih godinu dana Plenković većinu sastavlja kako god stigne: tu su osim HNS-ovaca i manjinci na čelu s HDZ-ovcima omraženim Pupovcem, tu je bivša Milanovićeva desna ruka Tomislav Saucha, tu je Branimir Glavaš i još cijeli niz likova koji znaju da će u budućnosti sabor moći gledati samo turistički.

Gdje su danas i što rade?

A gdje su danas glavni akteri tih vrućih političkih lipanjskih dana? Iako joj mnogi nisu predviđali dugačak život, koalicija HDZ-a i HNS-a preživjela je do danas. Većina je i dalje tijesna, ali se nekako drži. Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, nakon kratkog povlačenja vratio se na čelo stranke.

Baš se slučajno danas poklopilo da je objavljena nova anketa Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop provedena početkom lipnja.

Tako je točno godinu dana nakon početka ove koalicije HDZ i dalje najjača stranka s 24,8 posto potpore. No od prošle godine HDZ je izgubio 9,2 postotna boda.

HNS ima potporu 1,9 posto glasača, a GLAS, stranka koju su osnovali otpadnici od HNS-a, ima 1,6 posto.

Most, HDZ-ov bivši partner u vlasti, četvrta je stranka po snazi u zemlji i ima potporu od 7,8 posto.

Razina potpore politici vlade RH u devetnaestom mjesecu njezina mandata iznosi 30 posto (prema 31,3 posto iz prethodnog mjerenja u svibnju). Kad je riječ o nepodršci politike vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 57,9 posto (u svibnju je iznosila 52,8 posto).

Kakve će dugoročne posljedice koalicija HDZ-a i HNS-a ostaviti na hrvatsku politiku, tek treba vidjeti. Kratkoročni cilj je ispunjen: HDZ se održao na vlasti, a HNS se vlasti ponovo dokopao. No tek će se vidjeti kako će ovaj brak dugoročno utjecati na obje stranke. HNS-u mnogi predviđaju nestanak jer je potpuno izgubio koalicijski potencijal (SDP ga više ne želi, a HDZ-ovi glasači nikad ih nisu prihvatili kao partnere pa će se i HDZ teško odlučiti na takav potez pred neke izbore). U HDZ-u, s druge strane, posljednjih mjeseci vidimo neke nove trendove, a otpor vodstvu stranke je sve vidljiviji. Dapače, ni u HDZ-u to više ne skrivaju pa su nekidan s važnih mjesta u stranci smijenjeni Davor Ivo Stier i Miro Kovač. HNS tako, iako HDZ-u osigurava vlast, istom tom vodstvu HDZ-a u unutarstranačkim obračunima postaje sve teži teret.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.