Približava nam se "Vražji komet", veći od Mount Everesta. Obično se vidi samo jednom

Foto: Boris Štromar, Pavlimir Ugrin, Stevica Kuharski, Wikipedia

KOMET 12/Pons-Brooks, veći od Mount Everesta, približava se Zemlji te bi u sljedećih par tjedana mogao postati vidljiv čak i golim okom.

Trenutno se može vidjeti uz pomoć dalekozora ili malog teleskopa, a može se snimiti i fotoaparatom.

Snimke iz Hrvatske

To su ovih dana napravili neki hrvatski astrofotografi.

Jedan od njih je Boris Štromar, čelnik Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba (slika dolje).

Ovu fotografiju Štromar je snimio sa sjeverne strane Sljemena

Štromar kaže da je komet Pons-Brooks nakon zalaska Sunca vidljiv točno prema zapadu.

"No za gledanje je za sada još uvijek potrebno otići negdje dalje od gradske rasvjete i koristiti dalekozor", ističe Štromar.

"Valja pričekati barem sat vremena nakon zalaska da se dovoljno smrači, no svjetlost Mjeseca i tada može malo smetati, naročito za gledanje repa koji je dosta tamniji od jezgre. Kada sam ga gledao kroz dalekozor 8x42, izgledao mi je kao malo veća mutna zvijezda, a naziralo se lagano izduženje u smjeru repa. Bolji pogled bio bi kroz bilo koji teleskop. Treba biti svjestan da to nije pogled na spektakularnu zvijezdu repaticu. Ipak, kometi koji se mogu lako vidjeti dalekozorom nisu tako česti, pa se isplati potražiti ga ako vremenske prilike to dopuste", tumači Štromar.

Komet se približava Suncu, i sjaj mu lagano raste, no istovremeno je svake večeri prividno sve bliže horizontu, tako da ga u travnju više nećemo moći vidjeti.

Kako ga fotografirati?

Štromar kaže da ga se može fotografirati bilo kojim digitalnim fotoaparatom postavljenim na stativ uz dulje ekspozicije od 10 do 20 sekundi.

"Teleobjektivi nisu potrebni, čak bi bilo bolje probati s objektivima žarišnih duljina manjih od 100 mm jer se tada mogu raditi dulje ekspozicije, a da zvijezde ne budu previše izdužene, što je posljedica Zemljine rotacije", tumači naš astrofotograf.

Astrofotograf Pavlimir Ugrin kaže da za snimanje ne treba imati neki skup teleskop.

"Poslužit će i mobitel postavljen na stativ namješten da snima nebo par sekundi. Ovu snimku (dolje) napravio sam fotoaparatom Nikon D7500 i objektivom pri 70 mm i 250 mm", dodaje.

Gdje ga potražiti na nebu?

Ugrin kaže da se komet trenutno nalazi u zviježđu Andromede u blizini poznate Andromedine galaksije, koja je lako uočljiva golim okom.

Za podrobniju orijentaciju možete koristiti današnju kartu neba (dolje). Pritom vam mogu pomoći i besplatne aplikacije koje možete pronaći na internetu.

Što je komet 12/Pons-Brooks?

Komet 12/Pons-Brooks ledeno je tijelo Halleyjeva tipa, što znači da ima orbitalni period između 20 i 200 godina. Za obilazak oko Sunca trebaju mu 71.3 godine, što znači da ga ljudi imaju prilike vidjeti jednom ili možda dvaput u životu. Suncu bi trebao prići najbliže 21. travnja.

Prema nekim izvorima, prvi put je uočen još u 14. stoljeću. No, nazvan je po francuskom astronomu Jeanu-Louisu Ponsu koji ga je otkrio 1812. i britansko-američkom astronomu Williamu Robertu Brooksu koji ga je promatrao pri sljedećem obilasku 1883.

Jedan je od najsvjetlijih poznatih periodičnih kometa budući da u blizini perihela (najbliža točka Suncu) doseže vizualnu magnitudu od oko 4.5, kolika je i Marsova. U perihelu se Suncu približava na oko 0.78 astronomskih jedinica (AU), dok je u najudaljenijoj točki (afelu) udaljen oko 17.2 AU. AU je astronomska jedinica u kojoj je 1 AU udaljenost između Sunca i Zemlje.

Ovo je teleskopom snimio astrofotograf Stevica Kuharski iz Jastrebarskog

Trenutno se Pons-Brooks nalazi u zviježđu Andromede, na udaljenosti od oko 246.526.120 kilometara od Zemlje.

Smatra se da ima jezgru promjera oko 30 km, a klasificira se kao kriovulkanski komet, što znači da tijekom zagrijavanja, zbog rasta pritiska u njemu, povremeno dolazi do erupcija prašine, plinova i leda.

Prošle godine jedna je takva erupcija ustostručila njegov sjaj. Maglica koja je nastala u erupciji poprimila je rogati oblik po kojem je dobio nadimak "Vražji komet".

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.