Premijer kanadske provincije ispričao se zbog zatvaranja trgovina: Glupa pogreška

Screenshot: YouTube/Calgary Herald

PREMIJER kanadske provincije Alberta, konzervativac Jason Kenney, iznenadio je kanadsku, ali i svjetsku javnost kad je u svom obraćanju povodom uvođenja novih, strožih epidemioloških mjera za suzbijanje koronavirusa uputio ispriku za "glupu pogrešku" pri uvođenju lockdowna tijekom prvog, proljetnog vala epidemije. 

"Moramo priznati da smo tijekom (epidemije) covida napravili pogreške. Ova je vlada, ja mislim, napravila veliku pogrešku kad smo, iskreno, uveli glupo arbitrarnu distinkciju između esencijalnih i ne-esencijalnih trgovina, što je imalo neželjenu posljedicu dozvoljavanja Walmartu i Costcou (velikim sjevernoameričkim trgovačkim lancima) da prodaju gotovo sve jer imaju sekciju za namirnice, gdje prodaju i farmaceutske proizvode, dok smo zatvorili tisuće i tisuće malih i srednje velikih trgovina", rekao je premijer (premier je u Kanadi titula za guvernera provincije, dok je prime minister titula za premijera države) Kenney na press-konferenciji prošli tjedan.

Premijer Kenney: To je bila glupa pogreška koju smo napravili zbog čega se ispričavam

Kenney je dodao da je ovo zaključavanje malih i srednjih tvrtki koje se bave maloprodajom na 10 tjedana u prvom valu koronavirusa bila "glupa pogreška" te se zbog nje ispričao. Zbog toga njegova provincija, dodao je, neće ponovo zatvarati "ne-esencijalne trgovine."

"Ali nećemo to raditi sada, za razliku od drugih provincija koje su to učinile. Uvodimo ograničenje kapaciteta jer moramo napraviti nešto da ograničimo opću društvenu transmisiju (zaraze)", objasnio je Kenney.

Prošli tjedan uveden polu-lockdown

Alberta je inače prošli tjedan proglasila zdravstveno izvanredno stanje i uvela dodatne restrikcije koje su neki opisali kao "polu-lockdown". Učenici srednjih i viših razreda osnovne škole poslani su kući gdje će imati virtualnu nastavu, maske su postale obavezne na radnim mjestima u zatvorenom u regijama Edmonton i Calgary (što su i najveći gradovi u Alberti), a uvedene su i nove stroge restrikcije okupljanja kojima je zabranjen čitav niz društvenih događanja, javljaju kanadske novine National Post. Restorani i barovi u Alberti ostaju otvoreni, ali uz stroga ograničenja broja gostiju.

"Ova pandemija je zdravstveni izazov kakav se događa jednom u stotinu godina", istaknuo je Kenney. 

Okupljanja u zatvorenom, uključujući domove, de facto su zabranjena, uz iznimku ljudi koji žive sami, a koji mogu imati dvoje gostiju za vrijeme trajanja mjera. Okupljanja na otvorenom ograničena su na 10 ljudi. One koji budu kršili mjere kažnjavat će se kaznama do 1000 dolara. 

Alberta ima najgoru situaciju u cijeloj Kanadi, ali bolju nego Hrvatska

Ipak, mnogi su ove mjere kritizirali kao preblage i nedovoljne za suzbijanje epidemije. David Shepherd iz oporbene stranke NDP opisao je nove mjere izrazima "premalo" i "prekasno". Dr. Noel Gibney, profesor emeritus medicine na Sveučilištu u Alberti usporedio je nove mjere sa situacijom u kojoj se snježna lavina kotrlja niz planinu, a premijer Kenney joj "odozdo govori da stane".

"Tako će učinkovite biti ove mjere, po mom mišljenju", zaključio je dr. Gibney.

Skupina liječnika iz ove provincije poslala je pak otvoreno pismo premijeru Kenneyu još 9. studenog, upozoravajući da će provincijski zdravstveni sustav biti preopterećen ako se ne uvede kratki, ali oštri lockdown, kojeg se zove još i "circuit-breaker" (kratki spoj) u trajanju od dva tjedna.

Alberta je prošli ponedjeljak imala najviši broj slučajeva u cijeloj Kanadi, njih 1115 u 24 sata, s ukupno 13.719 aktivnih slučajeva, 355 hospitaliziranih, 71 pacijentom na intenzivnoj skrbi i 500 mrtvih.

Zanimljivo je, međutim, da je Alberta provincija od 4.3 milijuna stanovnika, što je više od broja stanovnika Hrvatske. Hrvatska pak danas, tjedan dana kasnije, ima znatno gore brojeve - 21.457 aktivnih slučajeva, 2358 hospitaliziranih, 255 na respiratoru i 1786 umrlih od početka epidemije, od čega je golema većina preminula u novom, jesenskom valu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.