Poznati austrijski političar dao apokaliptično predviđanje za EU, a na Balkanu se boji novog rata

Screenshot: YouTube

HANNES Swoboda, bivši austrijski predsjednik europarlamentarne grupacije socijaldemokrata i nekadašnji izvjestitelj za pregovore EU i Hrvatske za N1 dao je prilično pesimističan intervju u kojem je uglavnom govorio o budućnosti EU.

Swoboda je, kaže, jako zabrinut za budućnost Unije jer su pokreti za odvajanje jako snažni.

"Veoma se bojim jer pokret za odvajanje i isključivanje je veoma snažan. Ne znamo kakav će Brexit biti primjer drugima. No nadam se da će poteškoće pri izlasku iz EU-a pokazati drugima da je bolje ostati zajedno nego odvojiti se", rekao je Swoboda.

"Najnegativniji je znak što mnogi političari nemaju odgovor na populiste i boje ih se. Van Bellen se nije bojao, zastupao je proeuropsku politiku. Savjetnici su mu govorili da to nije popularno, ali građani su primijetili da je njegova politika u skladu s njegovim uvjerenjima i stavovima, da je autentična. Mislim da je važno imati više autentičnosti i hrabrosti u politici, braniti mišljenja. Ne smijemo se prepuštati populizmu, to je za populiste. Moramo imati čvrste pozicije u dijalogu s građanima, ali braniti stajališta. To je najbolje u borbi protiv populista", u kontekst EU stavio je Swoboda nedavne izbore za predsjednika u Austriji gdje je ultra desni kandidat izgubio za svega par postotaka.

Swoboda prati situaciju i u Hrvatskoj. U kontekstu konstantnog bavljenja Drugim svjetskim ratom, Swoboda kaže da se to događa u svim zemljama.

"Mogu reći da jest jer se u drugim zemljama događaju iste stvari. Ljudi imaju selektivan pristup prošlosti i iznova vode bitke prošlosti. Na temelju prošlosti trebamo naučiti kako ne ponavljati iste pogreške i ne stvarati nove sukobe na temelju starih. To bi trebao biti europski način - ne zaboraviti što se dogodilo, ne reći sve je bilo isto, nego imati sustav vrijednosti koji je kritičan prema prošlosti, ali i shvaća zašto je došlo do određenih događaja. Primjerice kada je riječ o komunistima. Bilo je komunista s dobrim uvjerenjima ali i onih loših, jako loših. Komunist nije automatski bio negativac. Takav stav nam treba u Hrvatskoj, ali i Europi. Moramo se odmaknuti od uskogrudnog razmišljanja. Neki su vjerovali i da je fašizam rješenje za krizu, zbog nezaposlenosti i slično. Ne branim ove pokrete, nego objašnjavam zašto su neki imali dobre namjere kad su njima pristupali", kaže Swoboda.

Swoboda ne bi micao ploču iz Jasenovca

Osvrnuo se i na ploču s ustaškim pozdravom postavljenu u Jasenovcu, a upitan je i treba li Plenković istu ukloniti.

"Ono što već postoji ne treba uništavati. Stvari treba najprije staviti u kontekst i objasniti. U Austriji imamo puno naziva ulica, neki su promijenjeni... Možda je bolje staviti natpis s objašnjenjem. Važno je da posebice mladi izvuku pouke iz prošlosti i da slijepo ne slijede ideologije prošlosti. Možda će se sljedeća generacija prestati baviti tim temama. Naša nema objektivnu distancu", kaže Swoboda.

Swoboda se boji moguće eskalacije nasilja na Kosovu.

"Očekuju nas predsjednički izbori u Srbiji i imamo vrlo osjetljivu političku situaciju na Kosovu. Kosovskim prijateljima uvijek kažem da će jednog dana biti priznati, ali moraju misliti i na građane. Ne zagovaram nikakvo vojno rješenje. Treba jasno poručiti da će NATO i EU zaustaviti bilo kakav sukob. Nitko od njih nije dovoljno jak da to spriječi. Samo jasan signal, uključujući i vojnu intervenciju, može zaustaviti ovo suludo međusobno optuživanje. Ne smijemo dopustiti nikakav novi sukob u ovoj regiji", kaže.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.