Treneri reprezentacije u Gabonu godinama silovali mlade nogometaše

Screenshot: BBC Africa

Nogometne organizacije suočavaju se s optužbama da nisu zaštitile mlade žrtve seksualnog zlostavljanja u Gabonu. BBC je razgovarao s više od 30 svjedoka koji su govorili o mreži što već tri desetljeća hara svim razinama nogometne igre. Optužbe o seksualnom zlostavljanju u srednjoafričkoj državi Gabon datiraju još iz ranih 90-ih godina.

Jedna žrtva, koja je željela ostati anonimna, opisala je što se dogodilo u nogometnom kampu za igrače do 17 godina. Rekao je da su njega i njegovog najboljeg prijatelja probudili usred noći i odveli u sobu s crvenim svjetlima, punu golih muškaraca.

"Počeli su dirati mene i mog prijatelja. Ništa nisam razumio"

"Počeli su dirati mene i mog prijatelja. Ništa nisam razumio. Počeo sam moliti. Htio sam izaći, ali su vrata bila zaključana. Zgrabili su me i bacili na pod. Tu su bila dva čovjeka iz osiguranja. Izgledalo je kao da su bili pripremljeni", rekla je žrtva i nastavila:

"Vidio sam kako su počeli silovati mog prijatelja. Pogledao sam ga u oči, a on mi je uzvratio kao da kaže: 'Pristani na sve da završimo s tim.' Plakao sam i vrištao. Rekli su mi da više nikada neću zaigrati i da će moja obitelj biti ubijena ako se usudim s bilo kim razgovarati o tome što se dogodilo."

Nikad više nije igrao za Gabon.

Tijekom godina bilo je nekoliko pokušaja skretanja pažnje vlastima na ono što se događa. Bivši gabonski reprezentativac Parfait Ndong vratio se 2019. godine kući kako bi osnovao akademiju Jardin de football au Gabon. S 45 nastupa za reprezentaciju i slavnom igračkom karijerom u Europi, on je cijenjena osoba u gabonskom nogometu. Kada je saznao što se događa, obavijestio je vlasti.

"Nitko nije htio čuti što sam imao za reći"

"Poduzeo sam sve korake koje sam mogao", rekao je za BBC, dodajući da je razgovarao s predsjednikom lige, predsjednikom nacionalnog nogometnog saveza, poznatog kao Fegafoot, kao i tadašnjim ministrom sporta.

Nakon što su njegovi apeli ignorirani, obratio se lokalnim medijima: "Nitko nije htio čuti što sam imao za reći."

Tek kada su britanske novine The Guardian u prosincu 2021. pisale o zlostavljanju, četiri su trenera uhićena. Trojica od njih i dalje su u zatvoru.

U središtu optužbi bio je Patrick Assoumou Eyi, poznat kao Capello. Desetljećima je bio glavni trener mladih reprezentacija Gabona. Ono što je ključno, Capello je imao moć odlučiti tko će igrati za Gabon u tim dobnim kategorijama.

"Imao je poziciju boga jer su ga svi idolizirali. Ljudi koji su bili zaduženi za centre za obuku i akademije", rekao je Ndong.

U prosincu 2021. FIFA-ino neovisno etičko povjerenstvo započelo je preliminarni istražni postupak o seksualnom zlostavljanju koje je navodno počinio Capello i suspendiralo ga iz svih aktivnosti povezanih s nogometom. Ovu istragu na terenu je vodio Fegafootov novoustanovljeni etički odbor, a u svibnju 2022. FIFA-ino istražno vijeće formaliziralo je preliminarnu istragu.

Glavni trener je priznao silovanje

Za Loïca Alvesa, pravnog savjetnika u FIFPRO-u - globalnom sindikatu profesionalnih nogometaša - prepuštanje istrage Fegafootu predstavljalo je "sukob interesa na svim razinama." "Kako bi žrtva mogla vjerovati istoj instituciji koja ju je zlostavljala?" pitao je.

Capello je priznao optužbe za silovanje i iskorištavanje mladih igrača te ostaje u zatvoru čekajući presudu. Ostali uhićeni treneri negiraju optužbe. Postavljaju se pitanja o tome koje su vlasti bile svjesne kaznenih djela i kada.

Alexis, čije je ime promijenjeno kako bi se zaštitio njegov identitet, prošao je kroz mlađe selekcije u Gabonu i nastavio igrati u Europi. Rekao je za BBC da je jedini razlog zašto može otvoreno govoriti taj što više nije u zemlji. Da jest, rekao je Alexis, život bi mu bio u opasnosti.

"Dakle, uhitili su Capella, ali koliko dugo su znali što se događa i nisu ništa poduzeli po tom pitanju? Zaustavili su se na najnižoj razini. Stvar ide sve do vrha, ali oni će učiniti sve da to zataškaju. Capello je žrtveni jarac. Glave na vrhu su te koje bi se trebale kotrljati", govori Alexis.

"Tisuće su zlostavljanih dječaka"

Još jedan nogometaš, kojeg ćemo zvati Julien, rekao je za BBC da je bio zlostavljan od svoje 14. godine. Igrao je za reprezentaciju Gabona nekoliko godina i vjeruje da je broj zlostavljanih dječaka teško procijeniti.

"Ne znam koliko je trenera zlostavljalo dječake, ali pogledajmo samo Capella. On je najpoznatiji i to radi zadnjih 25 ili 30 godina. Svake godine je imao pristup barem 50 dječaka, ako ne i više. Kad se u obzir uzmu i drugi treneri, govorimo o tisućama dječaka", rekao je Julien.

Unatoč pozivima šefu Fegafoota Pierre-Alainu Mounguenguiju da podnese ostavku, on je ostao na čelu gabonske nogometne organizacije te je ponovno izabran u travnju 2022. godine.

Alves smatra da je trebao biti suspendiran: "Ozbiljnost navodnog zataškavanja trebala je izazvati automatsku suspenziju, privremenu suspenziju još prije izbora."

Kao šefa Fegafoota, Mounguenguija bi se moglo smatrati nesposobnim jer nije znao što se događa ili krivim za višegodišnje prikrivanje zlostavljanja.

Tri tjedna nakon ponovnog izbora, Mounguengui je uhićen i optužen da nije prijavio kaznena djela pedofilije. Za razliku od Capella, FIFA ga nije suspendirala, a Fegafootom je nastavio upravljati iz zatvora.

FIFA-ina politika zaštite djece kaže: "Suspendiranje člana osoblja s njegovih dužnosti dok traje vanjska istraga trebala bi biti standardna praksa."

Bivši reprezentativac Gabona Rémy Ebanega, koji je 2014. osnovao prvi sindikat profesionalnih nogometaša u zemlji, jedna je od rijetkih figura u gabonskom nogometu koja osjeća da može otvoreno razgovarati. On sam nije bio zlostavljan, ali je rekao da ima nekoliko prijatelja koji jesu.

"Lokalni pravosudni sustav zatvorio je predsjednika saveza, a FIFA nije učinila ništa. Zašto i on nije suspendiran dok traju istrage kao što su učinili s Capellom? Nastavio je upravljati savezom dok je bio u zatvoru. Mislim da se to nikada i nigdje drugdje nije dogodilo", rekao je Ebanega.

Svi su i dalje na pozicijama, a prikrivali su zlostavljanje

U svibnju 2022. FIFA je formalno suspendirala Capella i još dvojicu trenera i dužnosnika nogometne lige, ali nije kaznila Mounguenguija.

U međuvremenu je Afrička nogometna konfederacija (CAF) objavila da Mounguenguija smatra nevinim dok mu se ne dokaže krivnja i obratila se tadašnjem gabonskom ministru sporta Francku Nguemi u travnju 2022. kako bi osporila njegovo pritvaranje. Predsjednik CAF-a Patrice Motsepe je četiri mjeseca kasnije posjetio lidera Fegafoota u zatvoru.

Nakon gotovo šest mjeseci zatvora, Mounguengui je privremeno pušten na slobodu. Tri tjedna kasnije, na otvaranju Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, viđen je kako grli predsjednika CAF-a.

Za Ebanegu, poziv u Katar od strane predsjednika FIFA-e Giannija Infantina znači da postoji zadovoljstvo djelovanjem Fegafoota: "Može li se to nazivati dobro obavljenim poslom? Da savez ne reagira na seksualno zlostavljanje?"

Prije tri mjeseca Mounguengui je ponovno izabran za člana Izvršnog odbora CAF-a. Prošli tjedan se slikao s ostalim dužnosnicima CAF-a u Kairu prilikom objave domaćinstva Afričkog kupa nacija. Gotovo dvije godine nakon što su optužbe razotkrivene u međunarodnim medijima, mnogi dužnosnici u Fegafootu i dalje su na pozicijama.

Među mnogim ljudima koji su za BBC govorili o navodnom zlostavljanju postoji strah da su djeca još uvijek u opasnosti. "Uvjeren sam da se zlostavljanje i dalje događa", rekao je Julien.

BBC je snimio dokumentarac o ovim optužbama i poslao ga Fegafootu, CAF-u i FIFA-i. Svi su najoštrije osudili zlostavljanje djece u bilo kojem obliku.

Fegafoot i Mounguengui odbacili su sve optužbe protiv njih i rekli da su poduzete odgovarajuće mjere čim su se pojavile prve tvrdnje o seksualnom zlostavljanju u gabonskom nogometu. Rekli su da ne prihvaćaju kritiku istrage koju je pokrenulo etičko povjerenstvo Fegafoota u prosincu 2021. budući da je pokrenuta u skladu s propisima federacije.

FIFA i CAF odbacili su sve optužbe protiv njih i rekli da FIFA-ina istraga koja je formalizirana u svibnju 2022. još uvijek traje. Oba su tijela naglasila da su sve njihove istrage vođene u skladu sa zahtjevima FIFA-inog Etičkog kodeksa, Sportskog arbitražnog suda, Europskog suda za ljudska prava i švicarskog zakona.

CAF je rekao da je Motsepe posjetio Gabon prvenstveno kako bi naglasio nultu toleranciju organizacije prema seksualnom zlostavljanju i kako bi podržao istražne vlasti. Nadalje je navedeno da je Mounguengui bio gost na Svjetskom prvenstvu kada ga je pozdravio Motsepe i da protiv njega nije podignuta optužnica.

Nguema, koji više nije ministar sporta nakon prošlomjesečnog puča u Gabonu, odlučno je zanijekao da ga je itko obavijestio o optužbama za seksualno zlostavljanje prije nego što su postale javne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.