Potonuo brod pun izbjeglica iz Mjanmara, najmanje 23 mrtvih, 30 nestalih

Ilustracija: EPA

BROD pun Rohinja koji su bježali iz mjanmarske države Rakhine potonuo je, a u nesreći je poginulo najmanje 23 ljudi. Trideset ih se još vodi kao nestalo, dok je osmero navodno preživjelo.

Preživjeli su kazali da su pokušali doći do Malezije kada je njihov brod s više od 50 putnika potonuo i posada ga je napustila, prenosi BBC.

Svake godine tisuće Rohinja, bježeći od progona u Mjanmaru i pretrpanih izbjegličkih kampova u Bangladešu, pokušava brodom doći do Malezije ili Indonezije.

Među onima koji su ovog tjedna poginuli je 13 žena i 10 muškaraca. Svi su bili muslimani, kazao je spasilački tim.

Muslimanske Rohinje su etnička manjina u većinski budističkom Mjanmaru. 

Navodno su krijumčari uzimali oko 4000 dolara po osobi

Mnogi od njih pobjegli su od genocida burmanske vojske u Bangladeš 2017. I oni koji su ostali u Mjanmaru pokušavaju pobjeći od 2021. kad je izvršen vojni udar.

Oni koji su preživjeli ovotjedno potonuće čamca prisjećaju se kako ih je udario veliki val u blizini glavnog grada Rakhinea.

Kažu da su krijumčari, koji su bili plaćeni oko 4000 dolara po osobi za putovanje u Maleziju, tada napustili brod. Tijela žrtava pokupili su drugi brodovi ili ih je more izbacilo na plažu.

Najčešće bježe između listopada i svibnja

Dugo putovanje preko Andamanskog mora u pretrpanim ribarskim brodovima uvijek je opasno, ali posebno u ovo doba godine, na vrhuncu sezone monsunskih oluja.

Većina Rohinja pokušava pobjeći između listopada i svibnja.

Spremni su preuzeti rizik, i često prodaju svoju jedinu imovinu, poput zemlje, kako bi financirali putovanje, zbog neumoljivo sumornih uvjeta u kojima su prisiljeni živjeti, bilo kao izbjeglice u užasno pretrpanim kampovima preko granice u Bangladešu, ili podvrgnuti diskriminaciji i ograničenjima njihovog kretanja u Mjanmaru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.