Poraženi predsjednik Gambije ipak će odstupiti, je li rat izbjegnut?

Foto: FAH

DUGOGODIŠNJI predsjednik Gambije Yahya Jammeh najavio je da će ipak odstupiti s vlasti, nakon višednevnih pregovora i vojne intervencije susjednih zemalja.

U televizijskom obraćanju javnosti Jammeh je jutros rekao kako je "njegova dužnost da  u svakom slučaju sačuva živote Gambijaca" i dodao: "Odlučio sam danas u dobroj savjesti da predam plašt vlasti ove velike nacije s beskrajnom zahvalnošću prema svim Gambijcima".

>> Vojna intervencija u Gambiji zbog predsjednika koji odbija priznati poraz

Kako javlja CNN, vojne snage susjednog Senegala i drugih pet zemalja u regiji ušle su u zemlju niti 24 sata prije njegove objave. Vijeće sigurnosti UN-a poduprjelo je akciju regionalnih zemalja da, ako je potrebno, silom natjera Jammeha da siđe s vlasti.

Pregovori u posljednji trenutak s predsjednicima Gvineje i Mauritanije i posebnim izaslanikom generalnog tajnika UN-a, koji su došli u Gambiju, očito su polučili uspjeh. Komisija ekonomskog vijeća zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) prethodno je dalo Jammehu ultimatum do petka u podne da odstupi.

Jammeh je kao vojni časnik preuzeo vlast pučem 1994. te nakon toga zadržao vlast pobjedom na više uzastopnih izbora. Na posljednjim izborima, međutim, doživio je neočekivani poraz od protukandidata Adame Burrowa, koji je osvojio 45% glasova. Jammeh je odbio prihvatiti poraz.

Zapovjednik vojnih snaga: Burrow je legitimni predsjednik

Barrowa je ipak prisegnuo na predsjedničku dužnost u ustavnom roku, i to u gambijskom veleposlanstvu u Senegalu, u četvrtak. Iako još uvijek u Senegalu čeka da se realiziraju uvjeti za prijenos vlasti, u prvom predsjedničkom govoru pozdravio je "pobjedu gambijske nacije" i obećao "značajne demokratske reforme".

 

 

UN: Osigurajte miran prijenos vlasti

Upozorio je, međutim, da će vojnici koji ne ostanu u vojarnama i naoružani bez njegove naredbe biti smatrani za pobunjenike. Zapovjednik gambijskih vojnih snaga izjavio je da smatra Burrowa svojim legitimnim zapovjednikom.

Oko 45 tisuća izbjeglica došlo je iz Gambije u Senegal, koji gotovo potpuno okružuje ovu malenu državicu s manje od 2 milijuna stanovnika.

UN je pozvao sve dionike, unutar i van Gambije, da iskažu suzdržanost, poštivanje vladavine prava i osiguraju mirni prijenos vlasti."

Afrička unija (AU) je izrazila odobravanje inauguracije Barrowa kao legitimnog predsjednika i izrazila "spremnost AU da blisko surađuje s novim gambijskim vlastima pri promicanju mira, sigurnosti, stabilnosti i pomirenja u zemlji."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.