ISTRAŽUJE GA POLICIJA Tko je istaknuti HDZ-ovac koji javno poziva na ubijanje aktivista?

Foto: Facebook

SPLITSKA policija provodi kriminalističko istraživanje u slučaju u kojem je njima, ali i Državnom odvjetništvu, Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba dostavila zahtjev za postupanjem prema splitskom HDZ-ovcu i bivšem gradskom vijećniku Hrvoju Marušiću koji je na Facebook stranici Inicijative, u sklopu njihove kampanje #ISPRIKA u vezi s "Olujom", pozvao na strijeljanje aktivista za ljudska prava, doznaje se u policiji koja nije otkrila identitet osobe nad kojom se provodi istraživanje.

>> Istaknuti HDZ-ovac poziva na ubijanje aktivista: "Stoko yugokomunistička, treba vas streljat!"


>> HDZ-ov šef poduzetnika na Fejs stavio ustašku kovanicu: "Bi li ovo Pupavac strpa u džep?"


>> Oglasio se HDZ-ovac koji poziva na ubijanje aktivista: "To su veleizdajnici"


"Mogu vam samo kratko reći kako smo informaciju o tom događaju dobili danas i shodno tome provodimo kriminalističko istraživanje. To je sve što za sada mogu reći", rekla je Antonela Lolić iz splitske policije. Potvrda o kriminalističkom istraživanju pokrenutom zbog Marušićeva statusa došla je i iz Ministarstva unutarnjih poslova, a u njoj se navodi kako su policijski službenici PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom započeli s kriminalističkim istraživanjem.

Sporni komentari upućeni su na sadržaje koje Inicijativa mladih za ljudska prava objavljuje u sklopu kampanje #ISPRIKA kojom, uz podršku više od 500 građana, traži od hrvatske vlade da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su počinjeni za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja".



Kako je priopćila Inicijativa, Hrvoje Marušić je putem svog Facebook profila napisao komentare "Stoko yugokomunistička, treba vas sudit i streljat !" i "Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije..... Da smo demokratska država sudili bi vam za veleizdaju i streljali bi vas. A vjerojatno i hoće uskoro!".

Vlasnik privatne škole i šef Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju

Hrvoje Marušić vlasnik je prve privatne Srednje zubotehničke škole u Splitu i osnivač Studija stomatologije. Godine 2002. na skupštini Hrvatske udruge poslodavaca bio je izabran za predsjednika HUP-a za Dalmaciju. Član je Rotary kluba Split plus.

Marušić je, kako je danas priopćila Inicijativa mladih za ljudska prava, bivši predsjednik Gradskog vijeća Splita, a svojedobno je tvrdio da je ozbiljan kandidat za poziciju ministra poduzetništva i obrta u vladi Tihomira Oreškovića.


Marušić je poznat kao ekstremno desno orijentirani HDZ-ovac koji je u veljači na svom Facebook profilu objavio fotografiju ustaškog novca uz pitanje: "Bi li ovo Pupavac strpa u džep?", o čemu je Index već pisao.

Da je sklon ekstremno desnoj struji pokazalo je i njegovo druženje sa Zlatkom Hasanbegovićem te pravašima Lukom Podrugom i Markom Skejom te pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom u jednoj splitskoj konobi.

HDZ-ovac koji poziva na ubijanje: "To su veleizdajnici"


Sam Hrvoje Marušić je najavu kriminalističkog istraživanja prokomentirao riječima: "A što se tu ima reći? To su veleizdajnici!"

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba zabrinuta je za stanje ljudskih prava i slobodu govora u Hrvatskoj te zahtijeva hitnu reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji bi, smatraju u Inicijativi, morali stati u obranu slobode govora bez straha od nasilja.

Osim policiju i Državno odvjetništvo, o svemu su obavijestili i predsjednicu Republike, predsjednika vlade, pučku pravobraniteljicu i središnji ured HDZ-a.

Oglasio se i HDZ

O zastrašujućim porukama svog istaknutog člana oglasio se i HDZ na Twitteru, ustvrdivši da se radi o "stavovima koje je Marušić iznio na svom privatnom Facebook profilu".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.