Pogledajte film "Anđeo iz pakla" o Majci Terezi i recite nam svoje mišljenje

Foto: Shutterstock

KATOLIČKA crkva za nekoliko dana proglasit će Majku Terezu sveticom. Papa Franjo priznao je drugo njeno čudo, a to je otvorilo put prema njenoj svetosti. Prije nego što osoba postane sveta prvo treba proći proces beatifikacije, priznanja da je pokojnik ušao u raj. Da bi osoba postala sveta potrebno je "dokazati" nekoliko čuda, a to se u slučaju Majke Tereze, tvrdi Crkva, i dokazalo. Među ostalim čudima tako je i ozdravljenje Brazilca od višestrukog tumora na mozgu, a koje se dogodilo 11 godina nakon njene smrti.

Odluka o proglašenju Majke Tereze sveticom prilično je kontroverzna. Iako je 1979. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog rada sa siromašnima u Indiji, njen je rad, sa druge strane, niz godina bio predmetom teških kritika. Dok su je jedni podržavali, drugi su je desetljećima opisivali kao sadisticu bez milosti i kao religijskog fanatika. Kako je napisao jedan Guardianov novinar, Majku Terezu mnogi su vidjeli kao "katoličkog fundamentalista više usredotočenog na evanđelje nego na pomaganje siromašnima odgovarajućim medicinskim tretmanom".

Istraživači sa Sveučilišta u Montrealu i Sveučilišta u Ottawi došli su do zaključka da je Majka Tereza zloupotrijebila dobrotvorne priloge namijenjene siromašnima i uzrokovala patnje siromašnima u ime religije. Prema sekularnom magazinu Patheos, Majka Tereza bila je "moralno čudovište" i "sadistički religijski fanatik koji je uživao u patnjama drugih".

Postoji cijeli niz svjedočanstava da je Majka Tereza odbijala pružiti primjerenu medicinsku skrb bolesnima i umirućima tvrdeći kako je "bol dar od Boga".

Prema Huffington Postu, Majka Tereza bila je varalica koja je prelazila preko očajnih uvjeta u misijama koje je kontrolirala. Njeni pacijenti su "ostavljeni da pate i umru bez primjerene skrbi i lijekova". Odbila je uvesti najosnovnije metode higijene, a čak je išla toliko daleko da je koristila iste igle bez sterilizacije.

Prema Washington Postu, njen je rad doveden u pitanje i od strane skupine hindusa koji tvrde da je u pozadini uvijek bio neki skriveni motiv. A taj motiv je, tvrde, bio konverzija osoba na kršćanstvo.

Independent tvrdi da je, osim lošeg medicinskog tretmana, Majka Tereza zlorabila novac i imala sumnjive političke kontakte. Davne 1994. tako je britanski ateist i novinar Christopher Hitchens objavio dokumentarni film koji kritizira njen rad. U filmu "Majka Tereza: Anđeo pakla", kojeg vam donosimo u nastavku, novinari su istražili njen rad. Jedan je novinar otišao toliko daleko da je uvjete koji su vladali u njenim ustanovama usporedio s nacističkim logorima.

"Majka Tereza bila je puno manje zainteresirana za pomaganje siromašnima nego za to da joj oni služe kao neumoran izvor bijede koja je služila kao gorivo za ekspanziju njenih fundamentalističkih katoličkih uvjerenja", rekao je Hitchens.


 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.