Poginuo slovenski alpinist, čovjek koji je prvi skijao s Mount Everesta

Screenshot: YouTube

POZNATI slovenski alpinist Davo Karničar, najpoznatiji po podvigu iz 2000. godine kad je kao prvi čovjek na svijetu neprekinuto skijao s Mount Everesta, poginuo je popodne u nesreći u šumi blizu Jezerskog, nedaleko od granice s Austrijom.

Kako je objavila policija, na 57-godišnjeg Karničara se prilikom sječe u privatnoj šumi srušilo veće stablo i na mjestu je preminuo. U šumi je bio sam, a mrtvoga su ga kasnije našli članovi obitelji i rodbina.

Karničar je bio svestrani sportaš i alpinist, instruktor skijanja i pripadnik gorske službe spašavanja, a u karijeri je imao skoro 2000 uspona na vrhove, među njima i one najviše. Bio je prvi čovjek koji se 2000. godine na skijama spustio s Mount Everesta u dolinu, a pet godina prije sličan je podvig napravio i na Anapurni.

"Rodio sam se da skijam s Everesta", kazao je  svojedobno Karničar te 2000. godine uz pomoć velike skupine ljudi i dugih priprema i ostvario svoju životnu opsesiju.

Na skijama slovenskog "Elana" u jesen 2000. godine s vrha svijeta spustio se u nizinu te u neprekinutom spustu stazu završio za nešto manje od pet sati u baznom taboru svoje ekspedicije, na nadmorskoj visini od 5350 metara, a podvig je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.