Počinje summit zemalja članica EU-a, migranti jedna od glavnih tema

Foto: EPA

DVODNEVNI redoviti sastanak na vrhu 28 zemalja članica Europske unije, na kojem će migracije ponovno biti jedna od glavnih tema, počinje u četvrtak u Bruxellesu.

Čelnici zemalja Europske unije bit će pod velikim pritiskom da pokažu napredak u dugotrajnoj raspravi u Europi o problemu migracija nakon što su političke promjene u Italiji i Njemačkoj to pitanje ponovno pogurale na vrh dnevnog reda, ocjenjuju svjetske agencije.

"Ulozi su vrlo visoki, a vremena je malo"

Summit bi se mogao pokazati presudnim za blok jer bi nastavak sporenja oko migracija mogao ukopati duboko podijeljene članice i zaprijetiti jedinstvu Europske unije u vrijeme sve većeg pritiska ne samo iz Rusije nego i SAD-a, ocjenjuje njemačka novinska agencija dpa.

"Ulozi su vrlo visoki, a vremena je malo", upozorio je čelnike zemalja članica u pismu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručivši da su bez rješenja za problem migranata suočeni s izgledima da ih potisnu radikalne i antieuropske, antiliberalne i autokratske snage u Europi.

Predložio je da se čelnici usuglase oko triju inicijativa: uspostave regionalnih platformi za prihvat migranata izvan EU-a, uspostave ciljanog proračuna za borbu protiv ilegalne migracije i pojačavanja suradnje sa zemljama iz kojih migranti potječu, kao i sa zemljama njihova tranzita.

Summit se odvija uoči roka koji je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao za postizanje dogovora o migrantima u EU njezin koalicijski partner i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je najavio da će početkom srpnja zatvoriti njemačke granice za migrante ako ne bude europskog rješenja, otvarajući time put i za pad njemačke vlade.

Velik politički pritisak

I nova vlada u Italiji pojačala je politički pritisak u Europi nakon što je počela odbijati prihvat brodova s migrantima koji uglavnom dolaze preko Libije do talijanskih obala, pozivajući na radikalnu promjenu europske migrantske politike.

Na summitu će se razgovarati i o trgovinskim pitanjima nakon američkog uvođenja carina na europski čelik i aluminij i europskog odgovora na to uvođenjem carina na niz američkih proizvoda.

Čelnici će imati prigodu prvi put razgovarati o prijedlogu dugogodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.

Raspravljat će se i o obrambenoj suradnji, pitanjima sigurnosti i suradnji s NATO-om te Brexitu, a očekuje se i odluka o produljenju sankcija Rusiji.

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU-a, kao i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke koji mu prethodi u četvrtak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.