Počelo suđenje vođama Crvenih Kmera

DANAS je na sudu u Kambodži počelo suđenje četvorici istaknutih dužnosnika režima Crvenih Kmera, pod čijom je vladavinom između 1975. i 1979. godine ubijeno najmanje 1.8 milijuna, javlja BBC.

Među optuženima se nalazi i Nuon Chea, "čovjek broj 2" u Pol Potovom režimu. Osim njega, pred sudom kojeg je podupro i UN odgovarat će i bivši ministar vanjskih poslova Leng Sary i bivša ministrica socijalne skrbi Ieng Thirith, te nekadašnji predsjednik države Khieu Samphan. Optuženi su za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i ubojstva, a svi su se mahom izjasnili da nisu krivi. Saslušanje će trajati četiri dan i bit će usmjereno na iskaze svjedoka i stručnjaka, a ne na iznošenje dokaza.

"Ovo je najkompleksniji i najveći slučaj još od Nurnberških procesa", kazao je Andrew Cayley, jedan od tužioca. Šef Kambodžanskog centra za ljudska prava ovo smatra katarzičnim trenutkom, uz nadu da će ovo suđenje žrtvama donijeti barem mali osjećaj zadovoljenja pravde.

Pol Potov maoistički režim srušile su vijetnamske snage 1979. godine, a očekuje se da će tijekom suđenja u javnost izaći i novi dokumenti koji će rasvijetliti ulogu SAD-a, Velike Britanije i Kine u održavanju ovog zločinačkog režima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.