Pobuna na splitskom Pravnom fakultetu: Prorektor Bolanča zaposlio kćer, glasove ovjeravao potpisima?!

VELIKA se buna podigla na Pravnom fakultetu u Splitu zbog zapošljavanja kćeri prorektora Dragana Bolanče. Grupa profesora pisala je ministru znanosti Željku Jovanoviću jer smatraju da se kršio zakon.

Đurđa Bolanča diplomirala je krajem prošle godine sa izvanrednim prosjekom. Gotovo 5,00. Druga je najbolja studentica u povijesti Pravnog fakulteta. Natječaj za mjesto asistenta na kolegiju Europsko pravo 2 katedre za Građansko pravo raspisan je u veljači. Prijavilo se osam kandidata, Đurđa Bolanča bila je najbolja po ocjenama, a tijekom studiranja skupila je i nekoliko nagrada. Javila se i kolegica koja je magistrirala u Grazu, no ima 31. godinu, a pravilnik dopušta 30.

Fakultet ima pravilnik o sprječavanju nepotizma

Prvi problem zapošljavanju Đurđe Bolanče nastao je na tročlanom Povjerenstvu, koje je dalo preporuku, ali uz izdvojeno mišljenje predsjednika Povjerenstva, šefa Katedre za građansko pravo, profesora Hrvoja Kačera, koji drži da se zbog Pravilnika o sprječavanju nepotizma Đurđa Bolanča nije mogla zaposliti na Pravnom fakultetu.

"Pravilnik, naime, kaže da se u nižim kategorijama ne smije zaposliti kandidat koji je u srodstvu sa zaposlenikom fakulteta. Istina je da profesor Bolanča nije zaposlenik fakulteta, ali ipak ispituje i vodi poslijediplomski studij. Mislim da se moralo voditi računa o sadržaju, a ne o formi. Pravilnik je u nekim dijelovima protuustavan, ali je tu i mora se poštovati. A držim da vrijedi za slučaj kolege Bolanče", kazao nam je profesor Kačer.

Osim njega, u Povjerenstvu su bili i dekan Boris Buklijaš te nositeljica kolegija Silvija Petrić, za koju kažu da je u sjajnim odnosima s prorektorom Bolančom.

Prošla jer je tata skupljao potpise?!

Na Pravnom fakultetu se vodi prilično žučna debata oko toga što se zbivalo na Fakultetskom vijeću koje odlučuje o primanju kandidata. Đurđa Bolanča navodno nije dobila potrebnih 25 glasova, već dva manje, što je bilo nedovoljno za primanje u radni odnos. Vrlo je lako moguće da je zbog skorog izbora novog dekana, došlo je polariziranja glasova. Kako doznajemo, neki su se profesori odlučno suprotstavili primanju Bolančine kćeri na fakultet, unatoč njezinim sjajnim ocjenama. Pozivali su se na Pravilnik o sprječavanju nepotizma te su dali prednost drugim kandidatima.

Što se poslije dogodilo nije najjasnije. Čini se da je Dragan Bolanča obilazio profesore i skupljao njihove potpise. Skupio ih je više nego dovoljno da mu dekan Buklijaš zaposli kćer, koja već drugi dan na fakultetu radi kao asistentica, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među onima koji smatraju da se nije poštivala procedura.

Dekan Buklijaš: Uvijek se nađu zlobnici

Dekan Buklijaš Indexu je ustvrdio kako je sve provedeno po slovu zakona i transparentno. "Prije svega treba reći da kolega Bolanča nije na fakultetu već pet godina. Nije zaposlen kod nas, a pravilnik se odnosi samo na zaposlenike fakulteta. Kolegica je dobila 27 glasova. Sve je zakonito i transparentno, no u svakoj se sredini nađu neki zlobnici koji uznemiravaju mladu osobu. Ja kao dekan moram voditi računa o zakonitosti. Sve je ovdje jasno. Svi koji su glasali za svoj glas su ovjerili i potpisom", kaže nam dekan Buklijaš. 

Ako su glasali, čemu onda potpisi, nije nam bilo jasno. Je li to prvi put da se glasovi potpisuju na Pravnom fakultetu. "Jest, ali prije nismo imali ovakvu situaciju. Glasovi su potpisani zbog nekih koji žele baciti sumnju u regularnost postupka", pojasnio nam je Buklijaš.

Zbog autonomije Sveučilišta profesori se mogu žaliti Bolanči što mu je kćer zaposlena?!

Zanimalo nas je na kraju tko je otvorio radno mjesto. Sveučilište, potvrdio nam je dekan splitskog Pravnog fakulteta.

Ista, dakle, institucija koju zahvaljujući pravnom tumačenju prorektora Bolanče u trećem mandatu vodi rektor Ivan Pavić, kojem je Upravni sud osporio samu mogućnost za kandidaturu. No, to nije bilo od značaja, s obzirom da je Bolanča obrazložio da to nema nikakve veze. Moralo ga se poslušati premda je već ranije dao mišljenje u suprotnosti s presudom Upravnog suda.

Grupa profesora Pravnog fakulteta o svemu je izvijestila ministra Jovanovića, no pitanje je što on može napraviti budući da se "mora" poštivati autonomija Sveučilišta. Tako, htjeli, ne htjeli, dolazimo u prilično bizarnu pravnu situaciju. Kome se zapravo profesori mogu žaliti zbog zapošljavanja Đurđe Bolanče? Jedino njenom tati. Prorektoru za pravna pitanja. Prejako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.