Plenković o prešutnim prekoračenjima: Sve banke ćemo pozvati na sastanak

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

ANDREJ PLENKOVIĆ danas se sastao s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. S njima su bili ministar financija Zdravko Marić i viceguverner, a tema su bila prešutna prekoračenja.

 

"Dogovorili smo da će HNB dostaviti Ministarstvu financija temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje.

Ovaj financijski instrument koji je bio zamišljen kao dodatan instrument koji je očito zadnjih godina raširen i doveo do situacije da neki naši sugrađani možda nisu bili svjesni toga, nisu bili svjesni većeg iznosa kamatnih stopa, mi ćemo voditi računa da rješenje uključuje i moguću zakonsku izmjenu, možda i limitiranje efektivne kamatne stope, na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste taj instrument prešutnog prekoračenja i to praktički dnevno.

Moramo napraviti rješenje koje će omogućiti bolju informiranost građana i nižu kamatnu stopu, a ne da banke donose odluku o smanjenju limitnog prekoračenja", rekao je Plenković.

"Kad dobijemo izvješće, organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koje su u situaciji da imaju klijente kojima su u proteklim razdobljima omogućavale takva prekoračenja", dodao je.

"Ono što je važno reći jest da su kamate na razini prosjeka EU, važno je i znati da se sam nominalni iznos minusa smanjio proteklih godina za gotovo 2 milijarde kuna. To je važno da dobijemo uvid u ovu temu. U svakom slučaju vlada je odlučna i dalje raditi na zaštiti potrošača", zaključio je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.